Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons pārkāpa robežu, sakot, ka Eiropas Savienība (ES) rīkojas kā nacistiskās Vācijas diktators Ādolfs Hitlers, otrdien paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"Es nevaru klusēt," Tusks atzina reportieriem Kopenhāgenā, norādot, ka britu konservatīvo politiķis Džonsons ar šādu salīdzinājumu pārkāpa pieņemamas politiskās diskusijas robežas.

"Šādi absurdi argumenti būtu pilnībā jāignorē, ja tos nebūtu formulējis viens no ietekmīgākajiem valdošās partijas politiķiem. Boriss Džonsons pārkāpa racionālas diskusijas robežas, demonstrējot politisko amnēziju," norādīja Eiropadomes prezidents.

"ES var vainot par daudzām lietām, bet tas joprojām ir efektīvākais ugunsmūris pret vienmēr bīstamajiem un bieži traģiskajiem konfliktiem starp Eiropas tautām," viņš piebilda.

Džonsons, kurš atbalsta Lielbritānijas valsts izstāšanos no Eiropas Savienības, svētdien publicētā intervijā laikrakstam "The Sunday Telegraph" sacīja, ka pēdējos divus tūkstošus gadu Eiropas vēsturē atkal un atkal bijuši mēģinājumi apvienot kontinentu zem vienotas vadības.

"Napoleons, Hitlers, dažādi cilvēki ir to izmēģinājuši, tas beidzies traģiski. ES ir mēģinājums to izdarīt citādākām metodēm," sacīja Džonsons.

Referendums par valsts dalību ES Lielbritānijā notiks 23.jūnijā. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izstāšanās atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!