Foto: Publicitātes attēli

Čečenijas Republikā nodedzināta māja, kuras saimnieks bija sūdzējies Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par vietējo amatpersonu korupcijiu, vēsta laikraksts "The Moscow Times".

Grupa maskētu vīru naktī no 12. uz 13. maiju ielauzušies iedzīvotāja Ramzana Džaladinova un viņa ģimenes mājā Kenhi ciemā. No mājas izvesta saimnieka sieva un bērni, bet ēka aizdedzināta.

Pārējiem ciema iedzīvotājiem piedraudēts nodedzināt arī viņu mājas, ja viņi kādam stāstīs par notikušo, atsaucoties uz kādu aculiecinieci, raksta Dagestānas ziņu vietne "Černovik".

Džaladinovs aprīlī publicēja video paziņojumu Putinam, kurā sūdzējās par smagajiem dzīves apstākļiem ciemā un aicināja prezidentu rīkoties, lai novērstu to, ka Čečenijas amatpersonas piesavinās naudu, kas paredzēta abos Čečenijas karos nopostītā ciema atjaunošanai un skolotāju algām.

Drīz vien draudu dēļ Džaladinovs bijis spiests bēgt uz Čečenijai blakus esošo Dagestānu. Pēc mājas nodedzināšanas uz Dagestānu aizbraukusi arī Džaladinova sieva ar bērniem.

Krievijas prezidenta Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs, komentējot notikušo, norādīja, ka tiesībsargājošajām iestādēm ir jārīkojas nekavējoties, ja šī informācija izradīsies patiesa.

Viena no Džaladinova meitām Dagestānas medijam "Černovik" pastāstīja, ka dedzinātāji bijuši Čečenijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Čečenijas prezidents Kadirovs tikmēr nekavējoties noliedza, ka kāds būtu uzbrucis mājai, un izteica pieņēmumu, ka Džaladinovs, kurš tobrīd atradās Dagestānā, ēkas dedzināšanu organizējis pats, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Savukārt ciema iedzīvotāji pēc tam publiski nosodījuši Džaladinovu un paziņojuši, ka viņa žēlošanās ir nepamatota. Tomēr Krievijas žurnālistam Valērijam Polonskim, kurš pats paviesojies Kenhi ciemā, vietējie iedzīvotāji apstiprinājuši, ka Džaladinovs runājis patiesību.

Par spīti Čečenijas amatpersonu apgalvojumam, ka Džaladinova stāstītais par budžeta izsaimniekošanu ir nepatiess, 6. maijā Kenhi ciemā viesojies un ar vietējām amatpersonām ticies pats Kadirovs. Viņš cieminiekiem apliecinājis, ka karā bojātās ēkas tiks atjaunotas, bet vietējās amatpersonas sauktas pie atbildības par pazudušo budžeta naudu.

Kadirovs arī apsolīja, ka trīs mēnešu laikā ciems tiks nodrošināts ar gāzes apgādi un tiks saremontēti vietējie ceļi. Prezidents arī pasludināja 2016. par Šarojas rajona (kur atrodas Kenhi ciems) gadu un nomainīja rajona vadītāju un policijas šefu.

Par spīti tam policija pēc tam aizturējusi vismaz trīs ciema iedzīvotājus, tostarp vietējās skolas direktoru Magomedrasulu Gitinovu, kurš tikšanās laikā ar Kadirovu apliecinājis, ka Džaladinovs stāstījis patiesību.

Pirmdien "Černovik", atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, vēsta, ka Kenhi ciemu ir aplenkuši drošībnieki, bet iemītniekus rindas kārtībā aicina uz nopratināšanu. Cieminiekiem tiekot jautāts, kur atrodas Džaladinovs.

To, ka Čečenijā netiks paciesti Kadirova režīma kritiķi, apliecina kāds pērnā gada decembri noticis gadījums, kad čečenu prezidents vietējā televīzijā publiski kaunināja sociālo darbinieci, kura Kadirovu bija atļāvusies kritizēt par viņa izšķērdīgo dzīvesveidu, kamēr iedzīvotājiem jo algām tiek ieturētas nelikumīgas nodevas.

Cilvēktiesību aktīvisti Kadirovu jau iepriekš ir apsūdzējuši cilvēktiesību pārkāpumos Čečenijā un tur aizdomās oponentu slepkavībās kā Krievijā, tā ārzemēs.

Savukārt Krievijas opozīcija norāda, ka no federālā budžeta uzturētais Kadirova režīms ir izveidojis Krievijas sastāvā eksistējošu islāma valsti, kurā atsevišķas šariata normas stāv pāri Krievijas likumiem.

Kadiraova 30 000 vīri stiprā armija, kas nav pakļauta Maskavas centrālajām varasiestādēm, ir drauds Krievijas nacionālajai drošībai, uzskata opozicionārs Iļja Jašins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!