Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas spēki un palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki pirmo reizi iesaistījušies tiešās sadursmēs kopš konflikta 2014. gada vasarā, ceturtdien apstiprinājusi Izraēlas armija.

Armijas preses pārstāvis atklāja, ka pēdējo 24 stundu laikā notikuši vismaz seši incidenti, kuros "Hamas" kaujinieki atklājuši uguni pret Izraēlas Aizsardzības spēkiem.

Viņš sacīja, ka Izraēla atbildējusi uz apšaudi, un apliecināja, ka tā bijusi pirmā tiešā konfrontācija starp Izraēlas karavīriem un "Hamas" kaujiniekiem kopš 2014. gada.

Sadursmes notikušas ceturtdienas pēcpusdienā uz austrumiem no Rafahas, Gazas joslas dienvidos, ziņoja avoti drošības spēkos un aculiecinieki.

Izraēlas armija tviterī paziņoja, ka tās spēki "atbildējuši ar tanku uguni" uz šāviņiem, kas izšauti no Gazas joslas.

Sadursmes izraisījušas bažas par pamieru, kas ir spēkā kopš 50 dienu kara, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 2250 palestīnieši un 73 izraēlieši.

"Hamas" bruņotais spārns – Izeddina al Kasama brigādes – apsūdzēja Izraēlas spēkus par ielaušanos Gazas teritorijā un paziņoja, ka ir gatavs atbildēt.

"Mēs neļausim šai agresijai turpināties," paziņoja "Hamas" bruņotais spārns.

Aizvadītajā naktī Izraēlas gaisa triecieni skāra četrus mērķus Gazā, ievainojot četrus cilvēkus, tostarp trīs bērnus, ziņoja mediķi un avoti drošības struktūrās.

Uzlidojumos sagrauta kāda garāža, kuras īpašnieks sacīja, ka tajā esošie transportlīdzekļi nav izmantoti militāriem mērķiem, bet tikai celtniecībai.

Izraēlas armija paziņoja, ka gaisa uzlidojumi bijuši vērsti pret tuneļiem, kas izrakti zem robežas.

Šādu tuneļu iznīcināšana tika minēta kā viens no galvenajiem sasniegumiem 2014. gada konfliktā.

Izraēlas armijas pārstāvis apstiprināja, ka zem robežas atklāts vēl viens jauns tunelis. Viņš neatklāja, cik dziļi Izraēlas teritorijā šis tunelis stiepies, bet apstiprināja, ka to atklājuši Izraēlas spēki robežas Gazas pusē.

Izraēlas mediji iepriekš ziņoja, ka armija ievērojami uzlabojusi savas tehnoloģiskās spējas atklāt "Hamas" tuneļus, tomēr armija šīs tehnoloģijas tur noslēpumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!