Foto: Reuters/Scanpix

Kosovas jaunais prezidents Hašims Tači ceturtdien devis amata zvērestu.

Opozīcija, kas apstrīd bijušā premjera ievēlēšanu valsts galvas amatā, sēdi boikotēja.

Tači prezidenta amatā tika ievēlēts vēl februārī. Balsojums bija spraigs, un to aizēnoja opozīcijas protesti parlamenta ēkā, izmantojot asaru gāzi, kā arī sadursmes galvaspilsētas Prištinas ielās.

"Es zvēru, ka veltīšu visus savus spēkus Kosovas Republikas neatkarības, suverenitātes un teritoriālās integritātes saglabāšanai," nododot zvērestu valdošās koalīcijas parlamenta deputātu un ārvalstu diplomātu priekšā, sacīja Tači.

Vēlāk uzrunājot parlamentu, Tači sacīja, ka viņa mērķis ir Kosovas integrācija NATO un Eiropas Savienībā, kā arī "attiecību normalizācijas procesa turpināšana ar Serbiju".

Opozīcijas deputāti atteicās piedalīties zvēresta nodošanas ceremonijā, sakot, ka Tači ievēlēšana bijusi nelikumīga un ka balsošanas gaitā bijuši pārkāpumi, tomēr Kosovas konstitucionālā tiesa viņu iebildumus noraidīja.

Tači februārī prezidenta amatā tika ievēlēts trešajā balsošanas kārtā, no 120 deputātu balsīm saņemot 71.

Opozīciju sadusmojusi vienošanās, kas ar Eiropas Savienības starpniecību panākta Kosovas un Serbijas starpā un paredz plašāku tiesību garantēšanu Kosovas serbiem. Tači bija svarīga loma dialogā ar Serbiju.

Līdz ievēlēšanai prezidenta amatā Tači bija ārlietu ministrs. Premjera amatu viņš ieņēmis divus pilnvaru termiņus.

Jaunā prezidenta reputācijai ievērojamu kaitējumu nodarījis Eiropas Padomes 2011.gada ziņojums, kurā Tači apsūdzēts, ka viņš vada mafijas stila tīklu, kas ir iesaistīts slepkavībās, nelikumīgos arestos un gūstekņu iekšējo orgānu tirdzniecībā Kosovas kara laikā un pēc tā.

Šīs apsūdzības Tači kategoriski noliedz.

1998.-1999. gada Kosovas kara laikā Tači bija albāņu separātistu Kosovas atbrīvošanas armijas politiskais līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!