Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Francisks Lielās Piektdienas lūgšanu laikā Romā nosodījis Eiropas "vienaldzīgo un anestezēto sirdsapziņu" migrantu jautājumā, kā arī priesterus pedofilus, ieroču tirgotājus un fundamentālistus.

"Ak, Kristus krusts, pašlaik mēs redzam tevi Vidusjūrā un Egejas jūrā, kas kļuvušas par negausīgām kapsētām, mūsu vienaldzīgās un anestezētās sirdsapziņas atspulgiem," 79 gadus vecais pāvests sacīja desmitiem tūkstošu katoļticīgo pūlim Romā, runājot par tūkstošiem migrantu, kas izvēlas nedrošās laivās doties ceļā pār jūru, lai nonāktu Grieķijā un pārējā Eiropā.

Francisks ilgstoši ir aicinājis globālo kopienu atvērt savas durvis bēgļiem un cīnīties pret ksenofobiju. Tādi aicinājumi ir pastiprinājušies pēc tam, kad Eiropas Savienība un Turcija noslēdza pretrunīgi vērtēto vienošanos, kas paredz migrantus, kas ieradušies Grieķijā, sūtīt atpakaļ uz Turciju.

Romas pāvests asi nosodīja priesterus pedofilus, kā arī "ieroču tirgotājus, kas lielo kara katlu piepilda ar nevainīgo mūsu brāļu un māsu asinīm". Tāpat Francisks pauda dusmas pret "nodevējiem, kas par trīsdesmit sudraba gabaliem ikvienu nosūtīs nāvē".

Pēc šonedēļ notikušajiem uzbrukumiem Briselē Francisks nosodīja "teroraktus, kurus pastrādā dažu reliģiju sekotāji, kas apgāna Dieva vārdu un kas izmanto svēto vārdu, lai attaisnotu savu līdz šim nepieredzēto vardarbību".

Francisks arī pieminēja bērnu sejas izteiksmes, kad viņi bēg no kara, bet "bieži nonāk nāves skavās un daudzajiem Pilātiem, kas mazgā savas rokas nevainībā", izmantojot salīdzinājumu ar Ponciju Pilātu, kurš, kā liecina kristiešu tradīcija, paziņoja, ka, dodot rīkojumu par Jēzus sišanu krustā, pakļāvās sabiedrības prasībai un tādā veidā noraidīja savu personīgo atbildību par šo lēmumu.

Romas pāvests lūgšanā pieminēja arī kristiešu vajāšanu pasaulē un kritiski norādīja uz Rietumu kultūru, kur "mūsu egoistiskā un divkosīgā sabiedrība" pamet gados vecākos un ar īpašām vajadzībām esošos cilvēkus un ļauj bērniem ciest badu.

Lielā Piektdiena ir otrā no četrām kristiešu kalendāra svētku dienām, kas noslēdzas ar Lieldienu svētdienu, kas tiek pieminēta Kristus augšāmcelšanās. Šajā dienā pāvests vadīs Lieldienu misi un teiks tradicionālo svētību pasaulei "Urbi et Orbi" ("Pilsētai un pasaulei").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!