Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) varētu nozīmēt lielāku apdraudējumu britiem no teroristu grupējumu un organizētās noziedzības organizāciju puses, pirmdien brīdinājis Eiropola vadītājs Robs Vainraits.

"Man ir pavisam skaidra aina par Apvienotās Karalistes atkarību no ES, lai palīdzētu aizsargāt tās drošības intereses," sacīja Vainraits, piebilstot, ka izstāšanās gadījumā Lielbritānija zaudēs šos labumus.

Tostarp "tiešu piekļuvi mūsu datubāzei, iespēju iesaistīties mūsu izlūkošanas projektos un daudzās citās jomā," norādīja Eiropola vadītājs.

Arī Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons brīdinājis, ka karalistes izstāšanās no ES apdraudētu tās ekonomiku un nacionālo drošību.

Pēc vienošanās panākšanas par pieprasītajām reformām ES Kamerons sestdien atklāja, ka referendums par Lielbritānijas turpmāko dalību blokā notiks 23. jūnijā.

Kamerons atbalsta palikšanu ES, tomēr vairāki viņa partijas biedri un likumdevēji, tostarp Londonas mērs Boriss Džonsons paziņojuši, ka atbalsta izstāšanos.

Eiroskeptiķi uzskata, ka palikšana blokā nozīmēs lielāku iespējamību piedzīvot tādus teroristu uzbrukumus, kādi notika Parīzē, norādot, ka ES politika kļuvusi par avotu nestabilitātei un nedrošībai, kas savukārt veicinājis ekstrēmismu.

Tomēr Vainraits uzskata, - pat ja Lielbritānija izstāšanās gadījumā noslēgs vienošanos ar Eiropolu, tā vairs nebūs pilntiesīga locekle un nebaudīs visas priekšrocības, ko saņem pašreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!