Foto: Reuters/Scanpix

Londonas mērs Boriss Džonsons svētdien paziņoja, ka pirms jūnijā gaidāmā referenduma atbalstīs balsojumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). "Es atbalstīšu balsojumu par izstāšanos," žurnālistiem sacīja Džonsons.

Viņš atzina, ka šonedēļ notikušajā ES samitā Briselē Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ir "fantastiski labi" vedis sarunas par ES reformām, taču piebilda: "Es nedomāju, ka kāds var reālistiski apgalvot, ka šī ir fundamentāla ES vai Lielbritānijas attiecību ar ES reforma."

"Nevajadzētu jaukt Eiropas brīnumus un brīvdienas Eiropā, un fantastiskos ēdienus un draudzību (..) ar politisko projektu, kas ir turpinājies desmitgades," sacīja Džonsons.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas Tiesas pilnvaras "kļūst nekontrolējamas" un aicināja uz "jaunām attiecībām" ar ES, kas būtu balstītas uz tirdzniecību un sadarbību.

Šāds Lielbritānijas galvaspilsētas mēra paziņojums ir smags politisks trieciens premjerministram un Konservatīvo partijas līderim Kameronam, jo Džonsons ir viens no populārākajiem konservatīvo politiķiem un tiek uzskatīts par iespējamo Kamerona pēcteci.

Kamerons sestdien paziņoja, ka referendums par Lielbritānijas palikšanu ES notiks 23. jūnijā. Referenduma datums vēl ir jāapstiprina parlamentam, kur Kamerons uzstāsies pirmdien.

Lielbritānija ES būs "drošāka, stiprāka un labāk pārtikusi", viņš uzsvēra, piebilstot, ka vienošanās par nosacījumiem Lielbritānijas palikšanai blokā, kas piektdien sarunu ceļā panākta ar ES līderiem, valstij dod "vislabāko no abām pasaulēm".

Tie, kas vēlas, lai Lielbritānija pamet ES, piedāvā "risku neskaidrību laikā, lēcienu tumsā", brīdināja premjers. "Pametot Eiropu, būtu apdraudēta mūsu ekonomiskā un nacionālā drošība," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!