Foto: Reuters/Scanpix

Romas pāvests Francisks trešdien Meksikā pie ASV robežas nosodīja "piespiedu migrāciju", raksturojot to kā "humānu traģēdiju".

Romas katoļu baznīcas galva izteicās par migrāciju, noturot milzu misi Sjudadhuaresas pilsētā, kas atrodas pie robežas pretī ASV Teksasas štata Elpaso pilsētai. Pāvests šajā misē aizlūdza par migrantiem, kuri riskē ar dzīvību, šķērsojot robežu starp abām valstīm. Tuksnesī uz šīs robežas ir gājuši bojā daudzi migranti.

Lai gan Argentīnā dzimušais Francisks apraudāja galvenokārt Centrālamerikas valstu un Meksikas iedzīvotāju likteni, kuri bēg no nabadzības un noziedzības pārņemtiem reģioniem, meklējot labāku dzīvi ASV, viņš runāja arī par migrāciju kā globālu traģēdiju. "Mēs nevaram noliegt humāno krīzi, kas pēdējos gados nozīmējusi tūkstošiem cilvēku migrāciju – vai nu ar vilcienu, vai pa automaģistrāli, vai kājām, veicot simtiem kilometru caur kalniem, tuksnešiem un neviesmīlīgām zonām," sacīja Francisks.

"Humānā traģēdija, kas ir piespiedu migrācija, šodien ir globāla parādība," teica pāvests. Viņš nenosauca vārdā citas pasaules daļas, tomēr ir zināms, ka Eiropa saskaras ar lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara.

Francisks sacīja, ka migranti tiek "izslēgti [no sabiedrības] nabadzības un vardarbības, narkotiku kontrabandas un noziedzīgu organizāciju rezultātā", "netaisnība ir radikalizēta jauniešos; viņi ir lielgabalu gaļa, tiek vajāti un apdraudēti, kad viņi mēģina aizbēgt no vardarbības spirāles un narkotiku elles. Tad ir [arī] daudzās sievietes, kurām netaisni ir nolaupīta viņu dzīve."

"Vairs nekādu nāvi. Vairs nekādu ekspluatāciju. Vēl ir laiks mainīties, vēl ir izeja un iespēja, laiks lūgt Dieva žēlastību," sacīja Romas katoļu baznīcas vadītājs.

Pāvests arī lūdza ievērot klusuma brīdi, pieminot bojāgājušos migrantus. Pirms šīs mises pāvests nolika ziedus pie melna krusta un svētīja simtiem migrantu, kas bija sapulcējušies ASV pusē.

Dažas stundas pēc mises beigām pāvests noslēdza piecas dienas ilgušo vizīti Meksikā un ar lidmašīnu devās no Sjudadhuaresas uz Romu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!