Foto: Publicitātes foto

Nigērija ceturtdien pirmoreiz oficiāli apstiprināja, ka tā veiksmīgi īstenojusi dronu uzbrukumu ar "Daesh" saistītajam islāmistu teroristu grupējumam "Boko haram".

Tādējādi Nigērija pievienojas ASV, Lielbritānijai, Izraēlai, Pakistānai un Irākai, kuras jau līdz šim izmantojušas bruņotus dronus jeb bezpilota lidaparātus karadarbībā.

Visticamāk, Nigērija dronus uzbrukumu veikšanai izmanto jau labu laiku. Par to liecina pērnā gada 25. janvārī uzņemtā fotogrāfija (raksta titulbilde), kurā redzams avarējis Ķīnā ražots Nigērijai piederošs drons "CH-3", kurš aprīkots ar "AR-1" prettanku raķetēm. Tādi Nigērijas armijas rīcībā ir jau vismaz kopš 2014. gada.

Tāpat lielu Nigērijas dronu flotes daļu veido Izraēlas ražotie nebruņotie "Aerostar" novērošanai un izlūkošanai paredzētie droni, kā arī pašas Nigērijas droni, kuri līdzinās izraēliešu lidaparātiem.

Jaunākajā video redzams uzbrukums "Boko haram" loģistikas centram, kas varētu būt ieroču un munīcijas noliktava, norāda Nigērijas pārstāvji. Arī šis uzbrukums, visticamāk veikts ar Ķīnā izgatavotu "CH-3" dronu.

Interneta žurnāls "Popular Science" norāda, ka šis uzbrukums norāda uz divām tendencēm. Pirmkārt, tā kā ASV savus dronus citiem nepārdod, baidoties par to, kā citas valstis izmantos šīs vērtīgās tehnoloģijas, aizvien vairāk valstu pašas uzsāk šo tehnoloģiju attīstību, kā arī iepērk dronus cita no citas. Visbiežāk ražotājs ir Ķīna.

Otra tendence ir dronus izmantot karadarbībā pret nemierniekiem - to dara ne tikai Nigērija, Pakistāna un Irāka, bet arī Ķīna. Iemesls tam ir vienkāršs - droni pagaidām ir pārāk lēni un pārāk viegli bruņoti, lai tos izmantotu aktīvākā karadarbībā starp valstīm. Turklāt joprojām lielākā daļa dronu tiek izmantoti tikai novērošanai, ne uzbrukumu veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!