Foto: AP/Scanpix

Zinātnieki zaudējuši pēdējo cerību sazināties ar Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) zondi "Philae", kas 2014. gada novembrī vēsturiskā misijā nosēdās uz komētas "67P/Churymov-Gerasimenko", ziņo "Vice".

Drīz pēc nosēšanās tā pārtraukusi sakarus, bet pērnā gada jūnijā atkal "pamodās" un ar komētas mākslīgā pavadoņa "Rosseta" starpniecību sazinājās ar Zemi. Pēdējie signāli no zondes saņemti jūlijā, un šobrīd cerības ar zondi sazināties jau faktiski zudušas.

Vācijas Aviācijas Centrs pēdējo reizi ar zondi centies sazināties aizvadītās nedēļas nogalē, taču tas beidzies bez panākumiem. "Ir jābūt reālistiskiem. Iespējas [sazināties] tuvākajās dažās dienās ļoti, ļoti sarūk," norādījis "Philae" projekta vadītājs Stīvens Ulameks.

"Philae" komanda vēl pēdējo reizi ar zondi centās sazināties svētdien, sūtot tai komandas nedaudz izkustēties, cerībā, ka tādējādi izdosies iegūt labāku pozīciju vai nokratīt nedaudz putekļu no tā saules baterijām.

"Diemžēl pēc komandu nosūtīšanas mēs nesaņēmām nekādu signālu no zondes, līdz ar to mēs arī īsti nezinām, kas notika," skaidro Ulameks. Līdz ar to nav skaidrs, vai zonde saņēma komandas un nespēja tās izpildīt vai tās nemaz nesaņēma. Izmēģināts arī ieslēgt dažādus zondes instrumentus, piemēram, radaru, bet bez panākumiem.

"Šis bija zemas iespējamības pēdējais mēģinājums, ko izmēģinājām, turklāt saistīts ar risku," norāda "Philae" projekta vadītājs. Zondei pakustoties, tā riskētu apgāzties uz antenām vai iegūt citus bojājumus.

Komēta, uz kuras atrodas zonde, Saulei visvairāk pietuvojās pērnā gada augustā, bet tagad no tās tikai attālinās. Tas savukārt nozīmē, ka temperatūra uz komētas pazeminās, un līdz janvāra beigām sasniegs vismaz mīnuss 51 grādu pēc celsija, kas zondei ir "nāvējoši".

Tiek uzskatīts, ka pēc piezemēšanās uz komētas, tā atlēkusi un nonākusi sliktā pozīcijā - ēnā, kur tās baterijās ātri beigušās, bet saules paneļi nevarēja uztvert gana daudz saules enerģijas.

Tikmēr komētas "67P/Churymov-Gerasimenko" pavadonis "Rosetta" turpinās darboties līdz šīgada septembrim, ievācot papildus datus. Pēc tam tas "pašnāvnieciski" ietriekšoties komētā, "Vice" atklājuši zinātnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!