Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma pusē karojošie spēki nebūt nav tik vāji, lai nevarētu sakaut islāmistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") – patiesībā viņi nemaz to nevēlas un pat sadarbojas ar teroristiem, analītiskā rakstā secina žurnāls "Spiegel".

Pret Asada spēkiem karojošie nemiernieki nesen bija pārsteigti valdības spēku atbalstītāju bruņojumā ieraudzīt amerikāņu militārās automašīnas "Humvee", kuras jau kļuvušas par "Daesh" uzbrukuma simbolu, kopš 2014. gada vasarā grupējums sagrāba simtiem šīs tehnikas vienību no Irākas spēkiem, norāda žurnāls.

"Mēs domājām, ka tikai "Daesh" ir sagrābuši "Humvee", bet tās izmanto arī Asada pusē karojošie šiīti," stāsta Brīvās Sīrijas armijas (BSA) grupu vietējais padomnieks Osama Abu Zaīds.

Tāpat citur Asada atbalstītāju un "Daesh" uzbrukumi ir notikuši ar pārsteidzošu laika un ģeogrāfisko tuvumu, akcentē žurnāls.

Novembra sākumā pie Sīrijas ziemeļu pilsētas Tell Rifatas "Daesh" pašnāvnieks-spridzinātājs detonēja ar sprāgstvielām pildītu automašīnu BSA bāzē, tiesa, nenodarot lielus postījumus, piemēru min "Spiegel". Taču jau pēc pusstundas šai pašai bāzei triecienu pirmo reizi devušas divas Krievijas lidmašīnas, apgalvo aculiecinieki.

Kopš 2014. gada ir bijuši desmitiem gadījumu, kad Asada spēku un "Daesh" uzbrukumi nemiernieku grupām bijuši acīmredzami koordinēti, uzlidojumiem papildinot islāmistu sauszemes uzbrukumus. Tā diez vai varētu būt vienkārši sagadīšanās, piebilst medijs.

Jūnija sākumā ASV Valsts departaments jau paziņoja, ka režīms ne tik vien izvairās uzbrukt "Daesh" pozīcijām, bet aktīvi tās pastiprina, atgādina medijs.

Tikmēr ASV Finanšu ministrija ceturtdien paziņoja, ka Asada režīms no "Daesh" pērk naftu.

Šāda sadarbība nav pārsteidzoša – raibais Sīrijas nemiernieku kontingents ir lielākais drauds kā Asadam, tā "Daesh", skaidro žurnāls. "Un, ja šīs abas puses vēlas izdzīvot ilgtermiņā, Sīrijas diktators un džihādisti ir viens otram noderīgi," raksta "Spiegel".

No nemierniekiem brīva Sīrija nostiprinātu gan Asada, gan "Daesh" pozīcijas, tomēr neviena puse nebūtu gana stipra, lai uzvarētu otru, lēš medijs.

"Bet šāda situācija joprojām būtu ievērojami labāka par alternatīvām: Būt gāztam no varas (Asadam), vai tapt iznīcinātiem ("Daesh")," analizē "Spiegel".

Rietumu sadarbība ar Asadu?

Pēc 13. novembra Parīzes teroraktiem pastiprinājās Rietumu apņēmība sakaut "Daesh" grupējums. Šajā kontekstā izskanēja runas par iespējamo sadarbību ar Asadu.

Tā Francija, kas ilgi bijusi Sīrijas režīma oponente, pauda ideju par iespējamu sadarbību ar diktatoru un viņa spēkiem kopīgā cīņā pret "Daesh". Grupējuma terorakti Eiropā, šķiet, ir daļēji reabilitējuši Asada vārdu, secina "Spiegel".

"Spiegel" brīdina, ka palīdzība Sīrijas režīma spēkiem vai pat tikai Damaskas-Maskavas ofensīvas leģitimizēšana, negribot pārvērtīs Eiropu par Asada vasaļiem.

Ne mazāk svarīgs ir morālais jautājums – vai Rietumi patiešām vēlas iet karā kopā ar režīmu, kas pret savu tautu, ar nolūku palikt pie varas, ir izmantojis gandrīz visus iespējamos ieročus, uz pārdomām rosina "Spiegel".

Papildu sarežģījumus situācijas atrisināšanai rada fakts, ka par galveno starptautisko mērķi pasludināto cīņu pret "Daesh" aizēno divu svarīgu ārvalstu spēlētāju – Turcijas un Krievijas – nesaskaņas.

Pēc tam, kad Turcija notrieca krievu Su-24 lidmašīnu, abas valstis ir iesaistījušās netiešā konfliktā Alepo provincē, kā rezultātā pret "Daesh" karojošas sunnītu grupas pēdējās dienās jau sākušas sadursmes ar pret "Daesh" karojošām kurdu grupām, skaidro žurnāls.

Kamēr "Daesh" ienaidnieki ir aizņemti ar savām problēmām, džihādistu grupējums, sadarbojoties ar Asadu, atrodas lieliskās pozīcijās un turpina savu darbību kā līdz šim, analizē "Spiegel".

Pagājušajā trešdienā "Daesh" kaujinieki sagrāba nelielo Kafras pilsētiņu uz ziemeļiem no Alepo – tas notika neilgi pēc tam, kad apdzīvoto vietu bija bombardējušas Krievijas lidmašīnas, situāciju ilustrē "Spiegel".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!