Foto: AFP/Scanpix

Čadā vismaz 27 cilvēki ir gājuši bojā un vairāk nekā 80 ievainoti, kad sestdien trīs pašnāvnieki spridzinātāji sarīkoja eksplozijas Čada ezera salā, paziņoja anonīms avots drošības struktūrās.

Trīs pašnāvnieki uzspridzinājās trīs dažādās vietās iknedēļas tirgū Lulufu salā Čada ezerā," teica anonīmais avots.

Viņš norādīja, ka eksplozijās "gājuši bojā 30 cilvēku", tostarp uzbrucēji, bet ievainoti vairāk nekā 80 cilvēku.

Čada 9.novembrī izsludināja ārkārtas stāvokli Čada ezera apkaimē, kas ietver arī Nigēriju, Kamerūnu un Nigēru. Šajā apkaimē uzbrukumus bieži rīko grupējuma "Boko Haram" islāmisti, kas šogad pasludināja lojalitāti džihādistu grupējumam "Islāma valsts".

Dekrēts nomaļā reģiona gubernatoram sniedz pilnvaras aizliegt cilvēku un transportlīdzekļu pārvietošanos, pārmeklēt mājas un konfiscēt ieročus.

Pēdējo mēnešu laikā "Boko Haram" kaujinieki ir pastiprinājuši uzbrukumus un pašnāvnieku spridzinātāju vēršanos pret Čadas ciemiem ezerā.

Lielākais upuru skaits Čadas robežas pusē reģistrēts 10. oktobrī, kad citā trīs pašnāvnieku spridzinātāju sarīkotā uzbrukumā Bagasolā gāja bojā 41 cilvēks.

Kopš gada sākuma Čadas armija ir atradusies uz frontes līnijas reģionālajā militārajā operācijā pret "Boko Haram", kura uzbrukumi ir izplatījušies no Nigērijas ziemeļaustrumiem, kur tradicionāli grupējumam ir spēcīga bāze, uz trim pārējām Čada ezera piekrastes valstīm.

"Boko Haram" ir smagi cietis ofensīvā, zaudējot kontroli pār teritorijām, tomēr grupējums ir sācis uzbrukumu un spridzināšanu vilni.

Tiek uzskatīts, ka džihādisti slēpjas Sambisas mežā un daudzajās Čada ezera salās. Domājams, ka "Boko Haram" ir atbildīgs par 17 tūkstošu cilvēku un 2,5 miljonu cilvēku māju iznīcināšanu sešu gadu ilgajā vardarbības kampaņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!