Foto: AFP/Scanpix
Pāvests Francisks ceturtdien Kenijas galvaspilsētā Nairobi emocionālā uzrunā aicinājis starptautisko sabiedrību cīnīties pret globālo sasilšanu, uzsverot, ka pasaule nonākusi izvēles priekšā, kuru nevar ignorēt.

"Mēs esam saskārušies ar izvēli, kas nevar tikt ignorēta: vai nu uzlabot vai iznīcināt vidi," uzrunājot ANO darbiniekus, sacīja pāvests. Pirms tam Francisks novadīja dievkalpojumu 300 000 cilvēku, kas, spītējot spēcīgajam lietum, savām acīm vēlējās redzēt katoļu baznīcas galvu.

Kenijas meteoroloģijas dienests ziņoja, ka spēcīgo lietu var izskaidrot ar klimatisko fenomenu "El Ninjo", kas padara siltākas atsevišķas pasaules okeānu daļas, un prognozēja, ka lietus turpināsies.

Pāvests sniedza skaidru vēstījumu delegātiem gaidāmajā ANO klimata konferencē Parīzē. "Būtu skumji un, es pat atļautos teikt, katastrofiski, ja atsevišķas intereses gūtu virsroku pār kopējo labumu un novestu pie manipulācijām ar informāciju, lai aizsargātu savus plānus un projektus," sacīja Francisks.

21. ANO klimata izmaiņu konference sāksies 30. novembrī Leburžē, Parīzes pievārtē, un, kā plānots, ilgs līdz 11.decembrim.

Konferences galvenais mērķis ir panākt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija, salīdzinot ar pirmsindustriālā laikmeta vidējo temperatūru.

Konferencē piedalīsies vairāk nekā 100 valstu un valdību vadītāji, tostarp ASV prezidents Baraks Obama, Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, Indijas premjerministrs Narendra Modi un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Pāvests pauda pārliecību, ka pozitīvas pārmaiņas ir iespējamas. Viņš norādīja, ka "cilvēki, lai gan spējīgi uz visļaunāko, ir arī spējīgi pacelties pāri sev, atkal izvēloties to, kas ir labs, un sākt no jauna".

Pāvesta vizīte Āfrikā ilgs līdz 30.novembrim. Viņš apmeklēs arī Ugandu un Centrālāfrikas Republiku.

Francisks ir trešais pāvests, kurš apmeklējis Āfriku. 1964.gadā Āfriku apmeklēja pāvests Pāvils VI, un viņa piemēram vēlāk sekoja Jānis Pāvils II, kurš esot pāvesta amatā, apmeklēja pavisam 42 Āfrikas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!