Foto: AFP/Scanpix

ASV pirmdien izplatīja brīdinājumu saviem pilsoņiem visā pasaulē par "palielinātiem terorisma draudiem" pēc Parīzē notikušajiem teroraktiem.

Francijā un Beļģijā vēl arvien tiek meklēts Beļģijā dzimušais Salahs Abdeslams aizdomās par līdzdalību koordinētajās apšaudēs un spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumos Parīzē, kuros 13.novembrī tika nogalināti 130 cilvēki un par kuriem ir uzņēmies atbildību džihādistu grupējums "Islāma valsts".

ASV pēc šiem teroraktiem ir pastiprinātas trauksmes stāvoklī.

"Pašreizējā informācija liecina, ka "Daesh" ("Islāma valsts"), "Al-Qaeda", "Boko Haram" un citi teroristu grupējumi turpina plānot teroristu uzbrukumus daudzos reģionos," teikts ASV Valsts departamenta brīdinājumā ceļotājiem.

"ASV pilsoņiem jābūt modriem, kad viņi atrodas sabiedriskās vietās vai izmanto transportu," brīdināja Valsts departaments, iesakot amerikāņiem izvairīties no lieliem pūļiem vai cilvēku pārpilnām vietām un "būt sevišķi uzmanīgiem brīvdienu sezonas laikā".

Atsaucoties uz neseniem uzbrukumiem Dānijā, Francijā, Mali, Nigērijā un Turcijā, Valsts departaments arī atzīmēja "vientuļo vilku" uzbrukumu draudus, ko var sarīkot ar teroristu grupējumiem nesaistītas, bet to iedvesmotas personas.

Brīdinājumā, kas ir spēkā līdz 24. februārim, teikts, ka "teroraktu iespējamība turpināsies, jo "Daesh" locekļi atgriežas no Sīrijas un Irākas", kur viņi karojuši.

"Ekstrēmisti ir vērsušies pret lieliem sporta pasākumiem, teātriem, atklātiem tirgiem un aviācijas pakalpojumiem," piebilda brīdinājuma autori.

Valsts departaments bieži izplata brīdinājumus ASV tūristiem atsevišķās valstīs, bet šis ir rets pasaules mēroga brīdinājums.

Tajā teikts, ka jaunos teroristu "uzbrukumos var tikt izmantots plašs taktikas diapazons, lietojot konvencionālus un nekonvencionālus ieročus un vēršoties gan pret oficiālām, gan pret privātām interesēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!