Foto: Reuters/Scanpix
Pāvests Francisks svētdien solīja turpināt reformas Romas katoļu baznīcā, nosodot nožēlojamo informācijas noplūdināšanu par nekontrolētajiem izdevumiem Vatikānā.

Francisks pirmo reizi runāja par šiem jautājumiem pēc tam, kad pagājušajā nedēļas nogalē Vatikānā saistībā ar iespējamu slepenu dokumentu nozagšanu un noplūdināšanu ir aizturēts Spānijas garīdznieks un Itālijas sociālo mediju eksperte. Noplūdinātajos dokumentos atklāts, ka pāvests nav apmierināts ar savu palīgu rīcību baznīcas finanšu pārvaldībā.

"Es vēlos apliecināt, ka šis skumjais fakts neliegs man īstenot reformas, kuras es kopā ar sabiedrotajiem un visu jūsu atbalstu turpināšu," viņš teica pēc lūgšanām.

Pāvests ir centies īstenot reformas noslēgtajā Vatikāna struktūrā ar mērķi apkarot pārlieku izšķērdību.

"Es zinu, ka daudzus no jums uztrauc jaunākās ziņas par Svētā Krēsla slepenajiem dokumentiem, kas tika paņemti un publicēti," sacīja Francisks.

"Šo dokumentu publicēšana bija kļūda," viņš piebilda. "Tā bija nožēlojama rīcība, kas nekam nepalīdz," uzsvēra Romas katoļu baznīcas galva.

Noplūdināšana ir saistīta ar divām grāmatām, kurās rakstīts par pāvesta nesaskaņām ar palīgiem.

Vienas no grāmatām autors Džanluidži Nuci sacīja, ka "noslēpumu atklāšana var kalpot tikai tiem, kas vēlas caurskatāmību, kas ir galvenais pāvesta mērķis".

Vatikāna preses dienests pagājušajā nedēļā atklāja, ka aizturētie ir 54 gadus veicais Spānijas garīdznieks Lusio Anhels Valjelo Balda, kā arī 33 gadus vecā Itālijas sociālo mediju eksperte Frančeska Čaouki. kuri bija Romas pāvesta Franciska 2013.gadā izveidotas īpašas komisijas ekonomiskajos jautājumos dalībnieki.

Čaouki vēlāk tika atbrīvota, jo piekrita sadarboties ar izmeklētājiem, un netiek uzskatīts, ka viņa varētu mēģināt aizbēgt.

Aizturēšana ietilpa vairākus mēnešus ilgajā izmeklēšanā par "slepenu dokumentu un informācijas nelikumīgu piesavināšanos un atklāšanu".

Pagājušajā nedēļā Itālijas mediji vēstīja, ka Vatikāna policija izmeklē mēģinājumus nozagt Vatikāna galvenā revidenta Libero Milones datoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!