Foto: Scanpix

Teroristu grupējums "Islāma valsts" pēdējos trīs mēnešos īstenojis vairāk nekā 1000 uzbrukumu, nogalinot vairāk nekā 3000 cilvēku, ceturtdien paziņojusi Lielbritānijas aizsardzības un izlūkošanas jautājumu ekspertu organizācija "IHS Jane's".

Organizācijas rīcībā esošie dati liecina, ka uzbrukumu skaits pieaudzis par 42%. Ja "Islāma valsts" no aprīļa līdz jūnijam dienā vidēji īstenoja 8,3 uzbrukumus, tad no jūlija līdz septembrim - 11,8.

"IHS Jane's" arī secina, ka ASV vadītās koalīcijas veiktajiem gaisa uzlidojumiem bijusi visai ierobežota ietekme uz "Islāma valsti" un ka grupējums vēl nav pietiekami novājināts, lai tam būtu iespējams atkarot teritorijas, par pilnīgi sakāvi nemaz nerunājot.

Organizācija pēdējos trīs mēnešos uzskaitījusi 1086 uzbrukumus, ko veikusi "Islāma valsts", laupot dzīvību 2978 cilvēkiem.

"Islāma valsts" upuru skaits ir pieaudzis par 65,3%, salīdzinot ar iepriekšējiem trim mēnešiem, bet, salīdzinot ar situāciju pirms gada, - par 81%.

Turklāt "IHS Jane's" norāda, ka patiesais "Islāma valsts" uzbrukumu skaits droši vien ir daudz lielāks, jo ne visus iespējams apstiprināt.

Krievijas gaisa uzlidojumu kampaņa Sīrijā grupējuma pozīcijas, visticamāk, tikai stiprinās, jo viss liecina, ka Maskava ir vairāk ieinteresēta Sīrijas režīma aizstāvēšanā nekā "Islāma valsts" sakāvē.

"IHS Jane's" pārstāvis norādīja, ka "Islāma valsts" pēdējās nedēļas laikā jau guvusi panākumus Alepo provincē, piebilstot, ka arī civiliedzīvotāju upuri Krievijas uzlidojumos kalpo grupējumam kā labs propagandas instruments.

"IHS Jane's" apkopotajos datos iekļauti arī Nigērijas teroristiskā grupējuma "Boko Haram" sarīkotie uzbrukumi, jo grupējums martā izteica lojalitāti "Islāma valstij".

Dati atspoguļo arī izmaiņas "Islāma valsts" cīņas veidā Sīrijā un Irākā. Pēc vairāku svarīgu apgabalu sagrābšanas šogad "Islāma valsts" pēdējos mēnešos koncentrējusies uz to aizsardzību un nav veikusi lielus jaunus teritoriālus iekarojumus.

Tomēr "Islāma valsts" augustā paziņoja par sava atzara izveidošanu Saūda Arābijā. Grupējums apgalvo, ka ir pārstāvēts arī Afganistānā un Pakistānā, Alžīrijā, Ēģiptē, Lībijā, Jemenā, Nigērijā un Krievijas Ziemeļkaukāza reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!