Foto: Reuters/Scanpix

Pateicoties sekmīgajai Nīderlandes eiroskeptiķu parakstu vākšanas kampaņai, Nīderlandes vēlētāji pavasarī varēs balsot juridiski nesaistošā referendumā par Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas līgumu.

"Ir apstiprināti 427 939 derīgi paraksti, lai varētu tikt sarīkots balsojums par [plānoto] ES-Ukrainas sadarbības līgumu," trešdien paziņoja Nīderlandes Vēlēšanu padome.

Pagājušajā mēnesī aktīvisti trīs eiroskeptiķu organizāciju vadībā aizsāka kampaņu ar mērķi savākt 300 000 parakstu, kas ir nepieciešami referenduma sarīkošanai. Vēl 1. jūlijā spēkā stājās likums, kas pilsoņiem ļauj pieprasīt rīkot referendumus polemiskos jautājumos, ja viņi spēj savākt pietiekami daudz parakstu.

Kampaņa "GeenPijl" ("Nē balsošana") vēlas referenduma sarīkošanu par ES-Ukrainas asociācijas līgumu un to, vai tas būtu jāapstiprina Nīderlandes parlamentam.

Eksperti norāda, ka balsojums liecina par pieaugošo eiroskepticismu ES sestajā lielākajā ekonomikā.

"Šis referendums dos iespēju vienkāršiem Nīderlandes pilsoņiem panākt, ka viņu balsis tiek sadzirdētas," sacīja Jans Ross, kurš vada politikas un ziņu blogu "GeenStijl" ("Nē stils"). "Ja cilvēki atbalsta referendumu, [Nīderlandes] kabinetam būs neiespējami neklausīties to, ko saka vēlētāji," preses konferencē Hāgā neilgi pēc vēlēšanu komisijas paziņojuma sacīja Ross.

"GeenStijl" noliedz, ka tas sprediķotu eiroskeptiķu vēsti, skaidrojot, ka tas grib vienīgi dot vienkāršiem cilvēkiem "izvēli balsot par vai pret tālāku Eiropas paplašināšanos".

Kaut arī referendumam būs tikai rekomendējošs raksturs, eksperti tradicionālos politiskos spēkus brīdina, ka rezultātu ignorēšana tiem var gauži atspēlēties. "Es uzskatu, ka tas mobilizēs lielu elektorāta daļu, kas balso par populistu partijām," norādīja Leidenes Universitātes politoloģijas profesors Rūdijs Andevegs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!