Foto: Reuters/Scanpix
Speciālo uzdevumu vienības ir vieni no valstu labāk apmācītajiem un draudīgākajiem spēkiem. Tās dodas tur, kur citi karavīri baidās spert kāju, un, lai gan ir grūti šīs vienības salīdzināt savā starpā, vairākas no tām pazīstamas ar saviem sasniegumiem un bailēm, kuras spēj iedvest savos pretiniekos.

Ir beidzies laikmets, kad par valsts militāro efektivitāti liecina armijas izmērs. Bieži vien tieši specvienību kareivju grupas ir militārās stratēģijas trumpis, kas kaujās ļauj neizmantot daudz lielākas regulārās armijas vienības. Piedāvājām iepazīties ar portāla "Business Insider" izveidoto deviņu labāko izlasi:

Foto: Publicitātes foto

Pakistānas speciālo uzdevumu vienība valstī labāk zināma kā "Melnie stārķi", pateicoties karavīru unikālajam ķiverēm.

Tiek ziņots, ka apmācībās ietverts arī 58 kilometru gājiens 12 stundās un astoņu kilometru skrējiens 50 minūtēs pilnā kaujas ekipējumā.

"Melnie stārķi" īpašu ievērību ziņās izpelnījās 2009. gada oktobrī, kad vienība iebrāzās kādā biroja ēkā uz izglāba 39 cilvēkus, kurus bija sagūstījuši "Taliban" kaujinieki pēc uzbrukuma armijas štābam.

Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas "Unidad de Operaciones Especiales" (UOE) jeb "Speciālā jūras spēku kaujas vienība", kā to dēvē kopš 2009. gada, ir viena no Eiropas ievērojamākajām speciālo uzdevumu vienībām.

Sākotnēji izveidota kā brīvprātīgo vienība 1952. gadā, tā sekojusi Lielbritānijas "Speciālās gaisa spēku vienības" piemēram un kļuvusi par elitāru kaujas vienību.

Taču iegūt UOE zaļo bereti ir smags pārbaudījums. Vidēji 70 līdz 80% kandidātu neiztur apmācības, taču nav nekas neparasts, ja kādā gadā tiek noraidīti visi 100% jauno kandidātu.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas vienība "Alfa" ir viena no pasaulē zināmākajām speciālo uzdevumu vienībām. Šo elitāro pretterorisma vienību 1974. gadā izveidoja Valsts drošības komiteja, un tagad tā atrodas Krievijas Federālā drošības dienesta pakļautībā.

Krievijas speciālo uzdevumu vienības, īpaši "Alfa", tika plaši kritizētas 2002. gada ķīlnieku krīzes laikā Maskavā. Toreiz 129 ķīlnieki gāja bojā saindējoties ar gāzi, kas bija paredzēta teātra ēku pārņēmušo kaujinieku apdullināšanai.

Foto: AFP/Scanpix

No visām pasaules pretterorisma vienībām tikai dažas var sacensties ar "Francijas Nacionālās žandarmērijas ātrās reaģēšanas vienību" (GIGN).

Tā sastāv no 200 karavīriem, kas ir īpaši apmācīti reaģēt uz ķīlnieku situācijām. Tās pārstāvji apgalvo, ka vienība kopš tās izveides 1973. gadā ir atbrīvojusi vairāk nekā 600 ķīlnieku. Francijas likums aizliedz publiskot šo karavīru sejas.

Viens no neparastākajiem gadījumiem GIGN vēsturē bija Mekas Lielās mošejas sagrābšana 1979. gadā. Tā kā svētajā pilsētā drīkst ieiet tikai musulmaņi, trīs vienības karavīri uz neilgu laiku pārgāja islāma ticībā, lai palīdzētu Saūda Arābijas armijai pārņemt kontroli pār mošeju.

Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas "Sayeret Matkal" ir vēl viena no pasaules elitārākajām vienībām. Tās galvenais uzdevums ir informācijas vākšana, tāpēc tā bieži darbojas ienaidnieku rindās.

Atlases nometnē "Gibbush" kandidātiem jāiztur smagi pārbaudījumi, kamēr viņus nepārtraukti vēro ārsti un psihologi – vienībā iekļūst tikai stiprākie.

Viens no pašā Izraēlā skaļāk izkanējušajiem gadījumiem ar specvienības piedalīšanos bija izraēliešu taksometra vadītāja Elijas Gurela nolaupīšana 2003. gadā. Viņš četrus palestīniešu bija vedis uz Jeruzalemi un pazudis. "Sayeret Matkal" viņu īsā laikā atrada un izglāba no desmit metrus dziļas bedres kādā pamestā rūpnīcā Rāmalas tuvumā.

Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas ekvivalents populārajai "ASV Jūras, gaisa un sauszemes" vienībai ir "Speciālā laivu vienība" ("Special Boat Service").

Karavīriem atlasē jāiztur smaga izturības pārbaude, apmācības Belizas lietusmežos, ka arī kaujas izdzīvošanas pārbaude, kurā kandidāti tiek intensīvi nopratināti. Ir dotas tikai divas iespējas izturēt atlasi.

Foto: AFP/Scanpix

"ASV Jūras, gaisa un sauszemes vienību" daudzi labāk atpazīst pēc nosaukuma abreviatūras SEAL, kuras popularitāti vairojusi tās biežā atainošana datorspēlēs un Holivudas filmās.

Lai tajā iekļūtu vēl pirms apmācību sākuma potenciālajam specvienības karavīram jāspēj divās minūtēs atspiesties vismaz 42 reizes, divās minūtēs 50 reizes piecelties sēdus un 11 minūtēs noskriet 2,4 kilometrus.

Foto: Reuters/Scanpix

ASV Bruņoto spēku vienība "Delta" ir vēl elitārāka par "Jūras, gaisa un sauszemes vienību".

Šo pretterorisma vienību izveidoja septiņdesmito gadu vidū. Tā ir ļoti slepena un prasīga pret kandidātiem. Agrākais "Delta" apmācību vadītājs Pols Hovs savulaik kādā intervijā atzina, ka vidēji tikai 12 vai 14 no 240 pārbaudītajiem karavīriem iztur atlasi.

Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas "Speciālās gaisa spēku vienības" (SAS) pirmsākumi meklējami 1941. gadā, un tā tiek uzskatīta par pirmo īpašo uzdevumu vienību, kas iedvesmojusi līdzīgas visā pasaulē.

Uz viņu emblēmas attēlota slavenā frāze "Uzvar tas, kurš uzdrīkstas", kuru izmanto arī daudzas citas speciālo uzdevumu vienības visā pasaulē, tostarp, piemēram, šeit minētā Izraēlas 'Sayeret Matkal'.

Savulaik, kad ASV ģenerālis Stenlijs Makkristāls taujāts par SAS lomu Irākas kara kaujās, viņš norādījis: "[Tā bija] būtiska. Bez viņiem mēs to nebūtu spējuši paveikt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!