Foto: Publicitātes attēli

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) un NASA ir paziņojušas par plāniem kādā nelielā asteroīda pavadonī ietriekt kosmosa kuģi, lai novērotu, kā šī darbība izmaina tā orbītu.

Kosmosa kuģu ietriekšana debess ķermeņos līdz šim vairākkārt izmantota, lai no sadursmes brīdī radītajiem putekļu mākoņiem varētu noskaidrot, kāds ir planētu vai asteroīdu ķīmiskais sastāvs. Lai gan ietriekšanās debesu ķermeņos ar mērķi izmainīt to kursu ir apspēlēta pat filmās, piemēram, "Katastrofa" un "Armagedons", realitātē tas vēl nekad nav noticis, raksta zinātniskais portāls "Popular Science".

Zinātnieku plānotajā misijā "AIDA" (pilnais nosaukums - "Asteroīdu trieciena un novirzīšanas izvērtējums") tiks izmantoti divi kosmosa kuģi.

Viens no tiem būs EKA izstrādātais kosmosa kuģis "AIM" ("Asteroīdu trieciena misija"), kas tiks palaists 2020. gadā. Aprēķināts, ka tam vajadzēs divus gadus, lai nokļūtu līdz asteroīdam "Didymos". Nonākot tur, "AIM" kartēs asteroīdu un tā nelielo pavadoni "Didymoon". Savukārt pēc nosēšanās kuģis palaidīs savus nelielos satelītus, kuriem 2022. gadā klātienē vajadzēs vērot NASA izstrādātā kosmosa kuģa "DART" ("Pāra asteroīdu novirzīšanas tests") ietriekšanos "Didymoon", un novērot, kā "DART" trieciens izmaina pavadoņa orbītu ap "Didymos".

Kosmosa kuģa "AIM" izpētes komandas vadītājs Patriks Mičels izplatītā paziņojumā apgalvo: "Lai aizsargātu Zemi no potenciāliem draudiem, mums ir labāk jāizprot asteroīdi – no kā tie sastāv, to struktūra, izcelsme un kā tie reaģē uz sadursmēm. Paredzēts, ka, tā kā asteroīdi parāda dažādas planētu veidošanās stadijas, iegūtā informācija varētu sniegt arī brīnumainu ieskaitu Saules sistēmas vēsturē.

"AIDA" ir pirmā misija, kurā tiks pētīts tas, vai mēs varam novirzīt asteroīdu, ietriecoties tajā ar kosmosa kuģi. Tomēr tā nav arī vienīgā plānotā asteroīdu misija. 2020. gadā paredzēts uzsākt arī NASA programmu "ARM" ("Asteroīdu novirzīšanas misija"), kuras mērķis būs notvert nelielu asteroīdu un novirzīt tā orbītu ap Mēnesi, lai zinātnieki varētu no tā savākt paraugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!