Foto: PantherMedia/Scanpix
Bijušais poļu tautības Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Juzefs Vesolovskis, kuram draudēja krimināltiesas prāva par apsūdzībām pedofilijā, ir miris piektdienas naktī, pavēstīja ziņu avots Vatikānā.

67 gadus vecā Vesolovska veselības problēmu dēļ jūlijā tika atlikta viņa prāva.

Bijušajam Vatikāna vēstniekam Dominikanas Republikā Vesolovskim pērn jūnijā tika atņemts garīdznieka statuss pēc tam, kad baznīcas tiesa viņu atzina par vainīgu bērnu seksuālā izmantošanā. Pagājušā gada septembrī Vatikāns viņam noteica mājas arestu līdz krimināltiesas prāvai.

Vesolovska lieta ir pirmais Vatikāna ierosinātais kriminālprocess par pedofiliju, un Romas pāvests Francisks personīgi ir devis norādījumus ātri rīkoties šajā lietā.

Vesolovskis atradās mājas arestā dzīvoklī, kas ir vienā ēkā ar krimināltiesu. Lēmums noteikt viņam mājas arestu, nevis apcietinājumu policijas kamerā, ir saistīts ar viņa vāju veselību.

Baznīcas tiesa pērn jūnijā atzina Vesolovski par vainīgu sešus mēnešus pēc tam, kad ANO bērnu tiesību institūcija minēja viņa lietu kā piemēru tam, ka Vatikāns neveic konkrētas darbības, lai pierādītu savu apņēmību izskaust pedofiliju priesteru vidū.

Daži kritiķi ir apgalvojuši, ka Vatikāns, atsaucot Veselovski uz Romu, mēģinājis viņu pasargāt no tiesāšanas Dominikanas Republikā.

Vesolovskis ir bijis vēstnieks Dominikanas Republikā no 2008.gada līdz 2013.gada augustam, kad pāvests Francisks viņu atsauca no vēstnieka amata pēc apsūdzībām pedofilijā.

Vesolovski 1972.gadā ordinēja par priesteri toreizējais Krakovas arhibīskaps kardināls Karols Vojtila, kurš vēlāk tika ievēlēts par pāvestu Jāni Pāvilu II un pērn tika kanonizēts (iecelts svēto kārtā).

Vesolovskis ir bijis vēstnieks Bolīvijā un vairākās Āzijas valstīs, līdz 2008.gadā toreizējais pāvests Benedikts XVI viņu iecēla par vēstnieku Dominikanas Republikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!