Nigērijas prezidents Muhammadu Buhari armijas vadībai devis trīs mēnešus laika, lai sakautu valsti terorizējošo islāmistu grupējumu "Boko Haram", vēsta raidsabiedrība BBC.

Šo rīkojumu prezidents izdevis jauno armijas komandieru zvēresta ceremonijā. Buhari, kurš prezidenta amatā stājās maijā, ir solījis risināt sešus gadus ilgstošo islāmistu nemiernieku krīzi.

Buhari, kurš pats ir bijušais ģenerālis, uzsvēra, ka komandieriem būs jāstrādā ciešā sadarbībā ar kaimiņvalstīm Čadu, Kamerūnu un Nigēru. Prezidenta stratēģijā "Boko Haram" sakaušanā centrālā loma ir starptautiskajiem spēkiem, kuri ir palielināti līdz 8700 vīriem.

Foto: AP/Scanpix

Armijai tiks doti visi nepieciešamie resursi, lai panāktu uzvaru, sola prezidents. Bet Buhari arī brīdina, ka karavīriem ir jāievēro likumi un jāaizsargā civiliedzīvotāji.

ASV ir atteikušās pārdot Nigērijai ieročus, atsaucoties uz cilvēktiesību pārkāpumiem, kas tiek fiksēti valstī un kuros apsūdz arī armiju. 

Nigērijas armija iepriekš apsūdzēta gļēvulībā un kritizēta par nespēju tikt galā ar kaujiniekiem.

Kopš "Boko Haram" 2009. gadā sāka nemierus, Nigērijā bojā ir gājuši vismaz 17 000 cilvēku, liecina "Amnesty International" dati. Lai gan kaujinieki ir zaudējuši savus galvenos cietokšņus, viņi joprojām ir aktīvi.

Kopš Buhari stāšanās amatā novērojams pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumu skaita pieaugums. Tāpat pieaudzis uzbrukumu skaits kaimiņvalstīs.

Īsumā par "Boko Haram"
  • Dibināts 2002. gadā.
  • Sākotnēji vēršas pret Rietumu stila izglītību. "Boko Haram" tulkojumā no vietējās valodas nozīmē "Rietumu izglītība ir aizliegta".
  • 2009. gadā sāka militāras operācijas, lai nodibinātu islāma valsti.
  • Nogalinājis tūkstošiem cilvēku, pārsvarā Nigērijas ziemeļaustrumos.
  • Ir notikuši uzbrukumi policijai un ANO mītnei arī galvaspilsētā Abudžā.
  • Nolaupīti simtiem cilvēku, to skaitā vismaz 200 skolnieces.
  • Ir pievienojies "Islāma valstij" un tagad sauc sevi par "Rietumāfrikas provinci"
  • Sagrābis plašas teritorijas Nigērijas ziemeļaustrumos, kur pasludināts kalifāts.
  • Daudznacionālajiem spēkiem šogad izdevies atkarot lielāko daļu "Boko Haram" ieņemto teritoriju

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!