Foto: Publicitātes attēli

Francijas Aizsardzības ministrija nupat notikušajā Parīzes aviošovā lepni demonstrēja Eiropas nākotnes Gaisa spēku dārgumu - drona "Future Combat Air System" (tulkojumā - "Nākotnes kaujas gaisa sistēma") jeb FCAS projektu. Paredzēts, ka šādi bezpilota lidaparāti gaisa uzlidojumos asistēs iznīcinātājiem ap 2030. gadu, ziņo raidsabiedrība "Vice".

Tas ievērojami apsteidz savus priekšgājējus - franču uzņēmuma "Dassault Aviation" izstrādāto dronu "nEUROn", kurš pirmo lidojumu piedzīvoja 2012. gadā, kā arī angļu uzņēmuma "BAE Systems" izstrādāto "Taranis", kurš pirmo reizi gaisā pacēlās 2013. gadā. Eksperti uzskata, ka FCAS ir veiksmīgs Francijas un Lielbritānijas mēģinājums tikt līdzi amerikāņiem, kuru jaunākās bezpilota lidaparāta tehnoloģijas apkopotas dronā "X-47B".

Kaujas drons tiks izmantots misiju pirmajās dienās, lai vienatnē dotos darbības vidē. FCAS uzdevums būs attīrīt ceļu pirms citu lidaparātu, piemēram, multifunkcionālā franču iznīcinātāja "Dassault Rafale" ierašanās. Tie iznīcinās pretgaisa aizsardzības sistēmas un apzinās naidīgo spēku pozīcijas, tādējādi paveicot misijas bīstamāko darbu. Pēc tiem kaujas zonā dosies pilotēti iznīcinātāji, paveicot pārējo darbu jau daudz mazāk bīstamā vidē.

Tas arī būs radariem neredzams - FCAS neatstāšot lielākas "pēdas" par parastu spāri, lai gan tā spārnu vēziens vien ir 16 metri.

Šāda tipa droni paredzēti karošanai blīvi un smagi bruņotās teritorijās. Tie izstrādāti, ņemot vērā iespēju, ka nākotnē Franciju var apdraudēt attīstītas un labi ekipētas valstis, izstādē skaidrojis Francijas Aizsardzības ministrijas Iepirkuma aģentūras pārstāvis. "Šajā ziņā kaujas drons mūs izceļ iepretim citām bruņojuma sistēmām," viņš norādījis.

"nEUROn" testa lidojums 2014. gadā:

Līdz šim Francija būvējusi dronus tikai izlūkošanas nolūkiem, bet ne uzbrukumu veikšanai mērķiem uz zemes. Atšķirība starp FCAS un citiem novērošanas un uzbrukuma bezpilota lidaparātiem, piemēram, ASV izstrādāto "Reaper" ir tā spēja ieiet iepriekš nepārbaudītās zonās, norādījis Iepirkuma aģentūras pārstāvis. Lai izmantotu novērošanas dronus, šobrīd zonā sākotnēji jāielido kaujas lidaparātiem, lai iztīrītu to no draudiem. FCAS tas nav nepieciešams.

Lai gan tas ir spējīgs drons, tas līdzīgi kā citi līdz šim izstrādātie tomēr nav spējīgs piedalīties gaiss-gaiss tipa kaujās pret, piemēram, kaujas lidmašīnu. Tādiem nolūkiem joprojām nepieciešami pilotēti iznīcinātāji.

FCAS projekts uzsākts vien pērnā gada novembrī, Francijai un Lielbritānijai vienojoties par kopīgu izpēti, lai attīstītu kaujas dronus. Francija sadarbībā ar Šveici, Zviedriju, Grieķiju, Itāliju un Spāniju līdz šim bija izstrādājusi "nEUROn" (uz kura bāzes top FCAS), bet Lielbritānija - "Taranis". FCAS apvieno labāko no abiem projektiem un tiek veidots ne tikai demonstrāciju sniegšanai, bet ieroču uzstādīšanai.

Lai gan šobrīd drona izstrādē iesaistītas galvenokārt Francijas un Lielbritānijas kompānijas, Francijas Aizsardzības ministrija uzsver, ka tam ir paredzēts kļūt par "Eiropas programmu" un durvis ir atvērtas arī citiem partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!