ASV tiesa trešdien, 23. jūnijā, oficiāli piesprieda sešus nāvessodus un 10 mūža ieslodzījumus Džoharam Carnajevam, kurš atzīts par vainīgu 2013. gada sprādzienos Bostonas maratona laikā, vēsta ārzemju mediji.

Spriedumu Carnajevam nolasīja federālais tiesnesis Džordžs O'Tūls.

Pirmo reizi Carnajevs izmantoja iespēju izteikties, ko iepriekšējās tiesas sēdēs bija noraidījis, un atvainojās visiem sprādzienos cietušajiem. "Es atvainojos par manis sagādātajiem briesmīgajiem zaudējumiem, par to, ka atņēmu dzīvības, un par sāpēm, ko sagādāju," teica notiesātais. "Es lūdzu Allāham žēlastību man, manam brālim un ģimenei un lūdzu Allāhu, lai viņš parāda žēlastību [sprādziena] upuriem un viņu ģimenēm."

Klusā balsī un acīmredzami satraukts Carnajevs pateicās savai aizstāvībai un pauda cieņu tuviniekiem un izdzīvojušajiem, kuri tiesas sēdē atklāja, kā mainījusies viņu dzīve pēc pārdzīvotā. "Viņi pastāstīja, cik briesmīgi tas bija," saka jaunais vīrietis. Kamēr liecinieki uzstājās tiesā un tika rādītas fotogrāfijas no notikumu vietas, Carnajevs gan neizrādīja nekādas emocijas

Aprīlī federālā tiesa 21 gadu vecajam Krievijas emigrantam pieprasīja nāves sodu, un trešdien tiesnesis viņam formāli piesprieda sešus nāvessodus un 10 mūža ieslodzījumus bez tiesībām uz apžēlošanu.

Kā zināms, 2013. gadā Bostonas maratona laikā netālu no skrējiena finiša zonas detonēja divi spridzekļi, nogalinot trīs un ievainojot vairāk kā 260 cilvēku. Dažas dienas pēc sprādziena policija sāka meklēt brāļus Carnajevus - Džoharu un viņa vecāko brāli Tamerlanu. Aizturēšanas laikā Tamerlans tika nogalināts; ievainots tika arī Džohars, taču viņu izdevās arestēt.

Džohars Carnajevs tika atzīts par vainīgu visos 30 apsūdzības punktos. 15. maijā zvērināto tiesa pēc 14 ar pusi stundas ilgām apspriedēm atzina viņu par vainīgu sešos no 17 federālās apsūdzības punktiem, kas paredz nāvessodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!