Foto: Kadrs no video

Ukrainas konflikts ilgst jau vairāk nekā gadu, taču Krievija turpina noliegt, ka Ukrainā karotu tās armijas daļas. "Vice" žurnālists Saimons Ostrovskis gan atmaskojis šos Krievijas melus, sekojot vietām, kur Krievijas karavīri uzņēmuši tā saucamos selfijus un grupu foto.

"Atlantiskā Padome" jau nesen publicēja pētījumu, kurā, izmantojot ar mobilajām ierīcēm fotografēto attēlu failu informāciju, tostarp ģeogrāfiskās atrašanās punktus, atmaskoja Krievijas karavīrus Ukrainas teritorijā. Žurnālists, izmantojot šo pašu paņēmienu, izsekoja viena karavīra gaitas gan Ukrainā, gan Krievijā.

Ostrovskis žurnālistiskā eksperimenta veikšanai izvēlas sekot etniskajam burjatam Bato Dambajevam no Sibīrijas, kura pie Mongolijas izvietotā vienība nosūtīta karot uz Ukrainas austrumu reģioniem. Sociālajā tīklā "Vk.com" Dambajevs licis fotogrāfijas gan no dzimtās Burjatijas, gan armijas bāzes kopā ar biedriem.

Žurnālists pats devās arī uz citām Krievijas armijas karavīra apmeklētajām vietām, kurās viņš bildējies - Maskavu, kādu armijas bāzi tuvu Ukrainas robežai, kā arī Krievijas armijas svaigi ieņemtu Ukrainas armijas kontrolpunktu Ukrainas austrumu pilsētā Vuhļehirskā.

Pēcāk viņš devās uz Burjatiju, kur satika karavīra sievu, taču ar Dambajevu pašu izdevās runāt tikai pa telefonu. Par spīti iegūtajiem pierādījumiem, karavīrs visu noliedza, liekot noprast, ka visi uz Ukrainu nosūtītie ir apmācīti nevienam neko nestāstīt.

Vēstīts, ka pēc ASV armijas aplēsēm Ukrainas austrumos atbalstu kaujinieku bandām sniedz 12 000 Krievijas karavīru. Anektētajā Krimas pussalā atrodas vēl 29 000 Krievijas karavīru, bet vēl 50 000 izvietoti pie Krievijas un Ukrainas robežas, būdami gatavi iejaukties, ja Ukrainas armija gūtu pārsvaru pār teroristu un krievu algotņu bandām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!