Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi lietavās un plūdos dzīvību zaudējuši 13 cilvēki, svētdien pavēstīja iekšlietu ministrs Vahtangs Gomelauri. 24 cilvēki tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, bez pajumtes palikuši vairāki desmiti ģimeņu.

Pirmdiena 15.jūnijs Gruzijā būs sēru diena, paziņoja premjerministrs Iraklijs Garibašvili.

"Diemžēl, mums ir bojāgājušie. Valdības vārdā bojāgājušo ģimenēm vēlos izteikt līdzjūtību. Mums tā ir ļoti liela traģēdija," sacīja premjers.
Plašajos plūdos smagi cietis pilsētas zoodārzs, tā infrastruktūra teju pilnībā iznīcināta. Daudzi dzīvnieki gājuši bojā, bet citi - arī plēsēji - aizbēguši no saviem voljēriem.

Izbēgušas sešas lauvas, seši tīģeri, septiņi lāči un 13 vilki. Sociālajos tīklos un mediju ziņu lentēs publicēti fotoattēli, kuros redzams, kā pārplūdušajā pilsētā gar daudzdzīvokļu namiem peld krokodils. Brīvībā nonācis arī viens nīlzirgs.

Daļu izbēgušo plēsēju izdevies iemidzināt un nogādāt atpakaļ zoodārza teritorijā vai citviet drošībā, tomēr dažus specvienību karavīri bija spiesti nogalināt.

Atbilstoši jaunākajai informācijai, turpinās vairāku lauvu un tīģeru meklēšana. Pilsētas nomalē Nucbidzes plato rajonā manīta pantera. Virs pilsētas riņķo helikopteri.

Izglābto zoodārza iemītnieku skaits nav liels, atzina zoodārza pārstāve sakariem ar presi Mzija Šarašidze.

Izglābušies tikai tie dzīvnieki, kas atradās voljēros zoodārza augstākajā daļā. Pamatā tie ir nagaiņi.

Izglābts ir begemots, ziloņi, lamas, aļņi, pāvs, zebras, kazas, zirgi, poniji, viens šakālis, divi trīs vilki, daļa lauvu un leopardi, degunradzis un divi trīs pingvīni, sacīja Šarašidze, piebilstot, ka pingvīnu sākotnēji bijis 17.

Zoodārza darbiniekiem izdevies notvert nīlzirgu, kad tas klīdis pilsētas ielās. Vetārsti no attāluma dzīvniekam iešāvuši nomierinošu līdzekli, lai tas iemigtu, un būtu iespējams to transportēt uz drošu vietu, vēsta ārvalstu mediji.






Plūdi Tbilisi izraisījās naktī uz svētdienu.

Premjerministrs mudināja iedzīvotājus nepamest savus mājokļus, neļaut tos atstāt bērniem un ziņot par pamanītajiem plēsējiem.

Lietavas, kas Tbilisi un tās apkaimē turpinājās vairākas stundas, appludinājušas vairāk nekā 100 privātmāju pagalmus un pirmos stāvus, kā arī vairākus tuneļus un pazemes laukumus. Nodarīti postījumi autoceļiem, elektroenerģijas līnijām, infrastruktūras objektiem.

No krastiem izgājusi Veres upe. Ūdens straumes aizskalojušas vairākus desmitus namu un automašīnu.

Atbilstoši provizoriskajām aplēsēm stihijas nodarītais posts rēķināms 50 miljonos dolāru.

Tbilisi zoodārzs lūdzis iedzīvotājs nenogalināt dzīvniekus, kas pametuši pagājušajā naktī plūdu izpostītās mājvietas.

"Ļoti lūdzam, ja jūs kaut kur ieraugāt dzīvnieku, nenogaliniet viņu. Zvaniet tieši mums," teikts paziņojumā zvēru dārza lapā sociālajā tīklā "Facebook".

Specvienību karavīri Tbilisi jau nošāvuši vienu hiēnu un sešus vilkus.
No zoodārza izbēgušais nīlzirgs nonācis līdz Varoņu laukumam pilsētas centrā. Tikai pret rīta pusi viņam izdevies nomierināt ar trankvilizatoriem, un tad viņš pusaizmidzis nogādāts drošībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!