Foto: AFP/Scanpix
Burundi prezidentam Pjēram Nkurinzizam nav izdevies atgriezties valstī no Tanzānijas, kur viņš atradās trešdien, kad armijas ģenerālis paziņoja par apvērsumu un Nkurinzizas gāšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nkurinziza ar lidmašīnu atgriezies no samita Tanzānijā, bet Bužumburas lidosta bijusi slēgta, tāpēc prezidenta lidaparāts devies atpakaļ.

Tikmēr pilsētā naktī notikušas kaujas starp prezidentam lojāliem karavīriem un tiem, kas atbalsta apvērsumu. Cīņas notikušas par valsts televīzijas un radio ēkām. Joprojām nav skaidrs, vai apvērsums ir izdevies.

Par prezidenta gāšanu otrdien radio ēterā paziņoja ģenerālmajors Godefroids Nijombarehs. Tikmēr prezidenta administrācijas oficiālajā "Twitter" vietnē tika paziņots, ka apvērsuma mēģinājums ir izgāzies un valstība kontrolē situāciju.

Vēlāk naktī no trešdienas uz ceturtdienu prezidentam lojālais armijas komandieris Praims Nijongabo paziņoja, ka "apvērsuma mēģinājums ir apturēts".

Paziņojumu par apvērsumu ar gavilēm uzņēma tūkstošiem cilvēku, kas ielās protestē pret Nkurinzizas apņemšanos trešo reizi pretendēt uz prezidenta krēslu. Protestos, kas sākās 26. aprīlī, vairāk nekā 20 cilvēki ir gājuši bojā.

Vairums Burundi iedzīvotāju pieder hutu etniskajai grupai, bet minoritāte ir tutsi iedzīvotāji. Opozīcija uzskata, ka bijušajam hutu nemierniekam Pjēram Nkurinzizam, kurš pie varas nāca pēc pilsoņu kara beigām 2005. gadā, ir laiks pamest amatu.

Opozīcija arī norāda, ka valsts konstitūcija aizliedz prezidentam pretendēt uz vairāk nekā diviem termiņiem pēc kārtas. Tikmēr Nkurinzizas sabiedrotie apgalvo, ka viņa pirmais prezidentūras termiņš neskaitās, jo toreiz viņu iecēla parlaments, nevis ievēlēja tauta.

Pilsoņu karā starp pārsvarā minoritātes tutsi veidoto armiju un hutu nemiernieku grupām gāja bojā vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!