Foto: Vida Press

8. maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945. gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās. Ārvalstu prese, 30. aprīlis.

Hitlers ir miris

Hamburgas radio šodien paziņoja, ka Ādolfs Hitlers šo pēcpusdien ir nogalināts savā komandpunktā Reiha Kancelejā Berlīnē.

Vācu diktators cīnījās "pret boļševismu līdz pēdējam elpas vilcienam", skanēja paziņojums.

"Admirālis Karls Dēnics, vācu karaflotes komandieris, ir stājies Hitlera amatā," ziņoja radio.

Paziņojumā netika pieminēts Heinriks Himlers, Gestapo vadītājs, kurš bija mēģinājis sazināties un nodot atlikušo nacistu rīcība esošo Vāciju Lielbritānijai un ASV, bet viņam atteica, jo savā piedāvājumā viņš neiekļāva Krieviju. Dēnics par Hitlera vietas izpildītāju apstiprināts 30. aprīlī (šodien).

[BBC redakcija nacistu radio ziņojumam līdz galam neticēja un sākotnēji ziņoja, ka Hitlers miris no infarkta, ne kritis kaujā.

Patiesais Hitlera un viņa tikai 29. aprīlī apprecētās sievas Evas Braunas liktenis publiski kļuva skaidrs tikai aptuveni pēc nedēļas. Brauna iedzēra indi, bet Hitlers nošāvās, lai nenokļūtu Sarkanās armijas gūstā. Viņu mirstīgās atliekas sadedzināja.

Savukārt lielākajā daļā pasaules laikrakstu ziņa par Hitlera nāvi parādījās vien 2. maijā jeb divas dienas pēc viņa nāves.]

ASV neatzīst jauno Austrijas valdību

ASV valdība neatzīst pagaidu valdību, kura Austrijā izveidota Dr. Karla Renera vadībā, paziņojis valsts departaments.

Departamenta sekretāra vietas izpildītājs Grūvs paziņoja, ka šo jautājumu ir pārņēmusi Padomju Krievija, kuras spēki šobrīd okupējuši Vīni.

Badā esošajai Holandei nosviests ēdiens

Apvienotās karalistes Gaisa spēku bumbvedēji jau otro dienu pēc kārtas Holandē izsvieduši pārtikas pakas, lai atvieglotu badā dzīvojošo nīderlandiešu dzīves apstākļus. Viņu auglīgo zemi ir sabojājuši jūras ūdeņi, kuri plūst caur vāciešu sabojātajiem dambjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!