Pēc nedēļas nogalē notikušās bēgļu laivas avārijas Vidusjūrā Itālijas premjers Mateo Renci aicina Eiropas Savienību (ES) aktīvāk risināt pa jūru ceļojošo migrantu problēmu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Cilvēku kontrabanda ir "mēris mūsu kontinentā", norādīja Renci, pieprasot sasaukt ES samitu bēgļu jautājuma risināšanai. Kā galveno problēmu Renci izcēla Lībiju, no kurienes izbrauc aptuveni 90% bēgļu, kas pa jūru sasniedz Itāliju.

Naktī uz svētdienu pie Lībijas krastiem (un 210 kilometrus no Itālijas Lampedūzas salas) avarēja 20 metrus gara laiva ar bēgļiem. No aptuveni 700 cilvēkiem, kas atradušies uz klāja, izglābti ir tikai 28.

Laiva apgāzusies mirklī, kad tās pasažieri centušies pievērst uzmanību garām braucošam Portugāles kravas kuģim. Kāds izdzīvojušais pastāstīja, ka kuģī bijuši līdz pat 950 cilvēkiem. Šīs ziņas nav pārbaudītas.

Cilvēku kontrabandisti izmanto politisko krīzi Lībijā, lai no turienes sūtītu uz Eiropu nedrošas laivas ar migrantiem, kuri bēg no vardarbības un ekonomiskajām grūtībām Āfrikā un Tuvajos Austrumos.

2015. gadā Vidusjūrā varētu būt noslīkuši jau līdz 1500 cilvēkiem. ANO bēgļu lietu aģentūra (UNHCR) norāda, ka nedēļas nogales incidents varētu būt viena no lielākajām traģēdijām migrantiem dodoties uz Eiropu.

Renci, kurš cilvēku kontrabandu nosauca par "21. gadsimta verdzību", noraidīja domu, ka problēmu palīdzētu risināt vairāk patruļas un glābšanas kuģu Vidusjūrā. Vairāk kuģu tikai palīdzētu kontrabandistiem, jo būtu vairāk iespējas migrantu glābšanai, brīdina Renci. Viņaprāt primārais uzdevums ir novērst laivu došanos ceļā.

ES ir saņēmusi kritiku, ka tā pārāk kūtri reaģē uz augošo humāno krīzi Vidusjūrā. Lai tiktu galā ar situāciju, ir nepieciešama politiskā griba, dalībvalstu koordinācija un vairāk naudas no visām 28 bloka valstīm, norāda BBC.

ES glābšanas operācija Vidusjūrā "Mare Nostrum" tika noslēgta pagājušajā gadā. Dažas ES dalībvalstis norādīja, ka nevar to atļauties, un pauda bažas, ka operācija tikai iedrošina jaunus bēgļus. Tagad ES vada daudz ierobežotāku misiju – robežkontroles operāciju "Triton".

Situācija Vidusjūrā (UNHCR dati)

  • Vienā nedēļā (10. – 17. aprīlis): izglābti 13 500 migranti
  • 2015. gadā (1. janvāris – 15. aprīlis): gājuši bojā 900 migranti; no Ziemeļāfrikas ieradušies 31 500 migranti
  • 2014. gadā: Vidusjūru šķērsojuši 218 000 bēgļu; 3500 gājuši bojā
Nesenās nelaimes
  • 2013. gada oktobris: Vairāk nekā 360 cilvēki, pārsvarā eritrejieši un somālieši, iet bojā, nogrimstot laivai pie Lampedūzas
  • 2014. gada septembris: Vismaz 300 migranti noslīkst pie Maltas, kad cilvēku kontrabandisti nogremdē laivu, kad tās pasažieri atteikušies pārkāpt uz mazāku. 
  • 2015. gada Februāris: Vismaz 300 migranti noslīkst, sliktos laikapstākļos gumijas laivā pametot Lībiju

  • 2015. gada 12. aprīlis: Aptuveni 400 migranti noslīkst, kad pie Lībijas apgāžas laiva. 
  • 2015. gada 19. aprīlis: Aptuveni 650 migranti iet bojā, apgāžoties laivai pie Lībijas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!