Šodien aprit 145 gadi kopš revolucionāra un pirmā PSRS vadītāja Vladimira Iļiča Ļeņina dzimšanas. Viņa slava līdz ar komunisma idejas norietu ir stipri pabalējusi, un daudzās pasaules valstīs, tostarp Latvijā, nozuduši arī simti reiz uzstādīto boļševiku līdera pieminekļu. Tikmēr tie joprojām sastopami dažādās kapitālisma citadelēs.

Tikmēr pats revolucionāru līderis jau 91 gadu ikvienam interesentam aplūkojams mauzolejā pie Kremļa sienas Sarkanajā laukumā Maskavā.

Mauzoleja koka versija tika uzslieta jau nedēļu pēc bijušā padomju līdera nāves 1924. gadā, bet 1929. gadā, saprotot, ka jaunākās iebalzamēšanas metodes ķermeni ļauj saglabāt ilgāk nekā sākotnēji plānots, tika izbūvēta marmora un granīta bloku ēka.

Lai bijušās PSRS ideoloģisko tēvu varētu apskatīt vēl ilgi, tā ķermenis reizi 18 mēnešos tiek peldināts speciālās ķīmiskās vannās. Kā tas notiek, var redzēt šeit.

Foto: AFP/Scanpix

Francijas Langdokas-Rusijonas reģiona vadītājs un tā galvaspilsētas Monpeljē attīstības komisijas loceklis Džordžs Frečs 2010. gadā panāca 3,3 metrus augstas Vladimira Iļiča Ļeņina skulptūras uzstādīšanu pilsētā.

Viņš vēlējās, lai pilsētā slejas piecu slavenu personu un Freča ieskatos - varoņu - skulptūras. Tā nu Monpeljē līdz ar ļeņinekli tika arī pie britu premjera Vinstona Čērčila, franču politiķa Šarla de Golla, ASV prezidenta Franklina Rūzvelta un franču sociālista Žana Žoresa skulptūrām.

Grieķijā jau izsenis ir populāras anarhijas un komunisma idejas, kurām īstu pārsvaru parlamentā un valdībā gan nekad nav bijis lemts iegūt. Arī komunistiskā partija šajā valstī pastāv kopš 20. gadsimta sākuma.

Par partijas uzticību komunistiskās idejas kvēlākajam nesējām Atēnās pie Grieķijas Komunistiskās partijas biroja ēkas slejas liela Ļeņina biste.

Daudzas desmitgades pēc pēdējiem lielajiem nemieriem Ziemeļīrijas galvaspilsētā Belfāstā par savām tiesībām vairs īsti necīnās neviens. Tomēr arī šeit sarkanās revolūcijas vadoņa Vladimira Iļiča Ļeņina stāvs ar trauksmaini uz priekšu aicinošo roku ir atradis savu vietu.

Viņa skulptūra nu jau vairākus gadus redzama pie geju kluba "The Kremlin Bar". Ziemeļīrijas netradicionālo orientāciju pārstāvju ballīšu centrs ir ieturēts nedaudz ironiskā padomju kiča stilā. Sākotnēji Ļeņins ieaicina bārā "Cars", pēc kura seko garāks bārs, kurš savukārt ieved galvenajā kluba zālē "Sarkanajā laukumā".

Klubā, kurā gan īpašnieki, gan strādājošie ir vienīgi geji, galvenie pasākumi ir lielās piektdienu ballītes jeb "Revolūcijas".

Dānijas pilsētiņā Herningā atrodamais Ļeņina piemineklis ir gluži parasts, tikai sagāzts horizontāli un pacelts gaisā, gluži kā viņu kāds būtu nolicis glabāšanā.

Šis ļeņineklis oriģināli reiz atradās Jelgavā. Tas bijis tur uzstādīts 1974. gadā, bet vēlāk noņemts. Zināms, ka 1995. gadā skulptūru iegādājās dāņu uzņēmējs Meds Egs Damgārds.

ASV lielpilsētā Ņujorkā tikai 1989. gadā tika atklāta luksusa dzīvokļu nams "Sarkanais laukums". Uz sarkano ķieģeļu ēkas netālu no masīva pulksteņa kopš 1994. gada stāv arī Vladimira Iļiča Ļeņina  skulptūra.

Gandrīz sešus metrus augstā skulptūra, kuru pēc kādas PSRS pilsētas pasūtījuma savulaik izgatavoja tēlnieks Jurijs Gerasimovs, ilgu laiku nostāvēja mākslinieka "dāčā" piemaskavā. Par to bija uzzinājuši Ņujorkas mājās attīstītāji, kuri ļeņinekli nopirka un pārveda pāri okeānam uz ASV.


Itāļu nelielajā Kavriadžo pilsētiņā mīt vien nepilni 10 000 iedzīvotāju. Tajā nav daudz ievērojamu apskates objektu vai tai piederīgu slavenu zīmolu, tomēr tā lepojas būt viena no tām retajām Rietumeiropas pilsētām, kurās ir sastopams ļeņineklis.

Turklāt boļševiku vadoņa biste neatrodas šādā tādā nostūrī, bet pilsētas lielākajā - Ļeņina laukumā.

Vēl Itālijā piemiņas zīme sarkanās revolūcijas vadītājam atrodama Kapri salā netālu no Neapoles, kur viņš 20. gadsimta sākumā trimdas laikā ciemojās pie rakstnieka Maksima Gorkija.

Pirms dažiem gadiem pie sava ļeņinekļa tika arī Kanādas pilsēta Ričmonda, kura atrodas netālu no Vankūveras. Jaunā skulptūra jau kopš uzstādīšanas radīja visai spraigu diskusiju par to vai tādas izstādīšana publiskā vietā pieļaujama vai nav pieļaujama.

Skulptūrā attēlota milzīga Ļeņina galva, uz kuras atrodas Mao Dzeduna miniatūrā figūriņa.  Nerūsējošā tērauda galva tapa kā Vankūveras Skulptūru biennāles ekspozīcija.

Skulptūras idejas autori ir Pekinā dzimušie brāļi un mākslinieki Zens un Kiangs Gao. Arī liela daļa no Ričmondas iedzīvotājiem ir iebraucēji - liela daļa runā krievu un ķīniešu valodās. Pretrunīgi vērtētajai skulptūrai gan Kvebekā paredzēts atrasties vien aptuveni divus gadus, pēc tam tās vietās uzstādīs citus.

Nīderlandē Enshedes pilsētā masīvais Ļeņina stāvs uzstādīts 2009. gadā. Tas bija daļa no TwentseWelle muzeja veidotās izstādes par Demokrātiskās Vācijas Republiku un tās kultūru.

Togad Demokrātiskās Vācijas Republika būtu atzīmējusi sešdesmito jubileju, ja vien līdz ar PSRS vadītāja Garbočova uzsāktajām reformām, "Sinatras doktorīnu" un VDR sabiedrībā augošo nemieru netiktu gāzts Berlīnes mūris un abas Vācijas neapvienotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!