Foto: AP/Scanpix
Dorži Batomunkujevs ir 20 gadus vecs Krievijas tankists, kurš 2013. gadā iesaukts obligātajā dienestā, bet 2014. gadā noslēdzis līgumu par profesionālo dienestu. Tagad viņa seja un ausis ir apdegušas, plaukstas apsaitētas – ievainojums gūts kaujā par Ukrainas pilsētu Debaļcevi, laikrakstā "Novaja gazeta" raksta korespondente Jeļena Kostjučenko

Jaunais karavīrs, kura dienesta vieta ir armijas daļa Nr. 46108, atklāja korespondentei, ka Ukrainas robežu šķērsojis tanku bataljona sastāvā. Saruna notiek slimnīcā Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētajā Doņeckā.

"Mēs iegājām pa rotām. Desmit tanku katrā rotā. Pie katriem desmit tankiem pievienojas trīs kājnieku kaujas mašīnas, medicīnas transports un pieci kravas "Ural" ar munīciju," pastāstīja Batomunkujevs.

"Tanku bataljonu veido aptuveni 120 cilvēki – trīs tanku rotas, apgādes vads, sakaru vads. Protams, pluss kājnieki. Aptuveni 300 cilvēki iegājām. Visi no Ulanudes [Burjatijas Republika]. Lielākā daļa – burjati," turpina karavīrs.

Vīrietis apgalvo, ka uz Ukrainu karot devies brīvprātīgi un nav tam piespiests. Uz Ukrainu devušies tikai karavīri, kuri armijā dienē uz līguma pamata. Jau Ulanudē tankiem pirms kraušanas uz vilciena platformām aizkrāsoti visi numuri. Formām uzšuves noņemtas, ierodoties poligonā Ukrainā. Pases atstātas karaspēka daļā, dienesta apliecības poligonā.


Batomunkujeva tanks sašauts 19. februārī pie Lohvinoves ciema, kura sagrābšana prokrieviskajiem kaujiniekiem ļāva realizēt Ukrainas spēku operatīvo aplenkumu Debaļcevē, apturot to apgādi pa autoceļu no Artemivskas.

Pēc tam, kad Lohvinovi ieņēma pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" īpašo uzdevumu vienība (kurā 90% ir Krievijas brīvprātīgie – "Novaja gazeta" dati), ciemā ieradās prokrieviskie kazaki. Specvienība atkāpās, bet kazaku pozīcijas sāka apšaudīt Ukrainas artilērija. Tās piesegā ukraiņi sāka izlaušanos no ielenkuma.

Lai likvidētu pārrāvumu, uz Lohvinovi nosūtīts Krievijas tanku bataljons, kurā dien arī Batomunkujevs. Viņa tanks bija viens no tiem, kas kaujā sašauts.

"Tāds apdullinošs troksnis "tinn". Es atveru acis, man acu priekšā uguns, ļoti spilgta gaisma. Dzirdu: "trrc, trrc", lādiņā pulveris sprāgst. Veru vaļā lūku, bet atvērt nevar. Vienīgais, ko domāju –, viss, miršu. Domāju, vai tiešām viss? 20 gadus nodzīvoju un viss? Tad uzreiz galvā ieslēdzās aizsardzība," atceras ievainotais.

Ополченец-бурят из России Доржи Батомункуев, 20 лет. Изранен и обожжен под Логвиново за свободу Новороссии. РТ pic.twitter.com/D09oRlFhfV— ★Нефритовый (@zavvp) March 3, 2015

"Kustēties varu, tātad dzīvs. Dzīvs – tātad jālien laukā. Vēlreiz mēģināju atvērt lūku – atvērās. Pats no tanka izlīdu, nokritu, sāku vārtīties, lai nodzēstu uguni. Ieraudzīju pavisam nedaudz sniega, līdu pie tā. Vārtīties, ierakties. Bet kā ieraksies? Jūtu, visa seja deg, cepure deg, ar rokām ņemu to nost – skatos, kopā ar cepuri āda no rokām nonākusi. Pēc tam rokas nodzēsu, kustos tālāk meklēt sniegu," par piedzīvoto pastāstīja Batomunkujevs.

Pilnu interviju ar tankistu var izlasīt šeit.

Vēstīts, ka Ukrainas spēki pēc smagām kaujām februārī zaudēja kontroli pār stratēģiski svarīgo Debaļceves pilsētu. Maskavas atbalstītie kaujinieki uzbrukumus Ukrainas spēkiem turpināja par spīti pamieram, kurš stājās spēkā 15. februārī.

Kijeva un Rietumi Ukrainas konflikta laikā vairākkārt ir apsūdzējuši Maskavu, ka tā sūta ieročus un kaujiniekus uz Ukrainu. Par spīti virknei liecību, kas norāda uz Krievijas spēku un bruņojuma klātbūtni Ukrainas austrumos, Kremlis savu saistību ar karu noliedz.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!