Foto: AP/Scanpix

Kremlis var mēģināt ieņemt Baltijas valstis tādā ātrumā, ka NATO tiks pārsteigta nesagatavota, uzsverot nepieciešamību izvietot Baltijas valstīs ASV kaujas vienības, norādījis ārpolitikas eksperts Zbigņevs Bžežinskis.

Katastrofāla scenārija gadījumā "viņš vienkārši sagrābs Rīgu un Tallinu vienā dienā – burtiski vienā dienā. Un viņi nespēs tam nekā pretoties," bijušā ASV prezidenta Džimija Kārtera padomnieka trešdien teikto ASV Senāta Bruņoto spēku komitejā citē ziņu vietne "Korrespondent.net".

"Tad mēs runāsim, cik briesmīgi, kā mēs esam sašutuši un cik tas ir neiedomājami. Bet, protams, mēs neko nespēsim izdarīt, nepakļaujoties kodolkonflikta izcelšanās riskam," brīdina Bžežinskis.

ASV ir jāliek Krievijai saprast, ka būs darīšana ar amerikāņu karavīriem, ja tā mēģinās iebrukt Baltijas valstīs, iesaka eksperts.

"Domāju, ka atturēšanai jābūt jēgpilnai. Tai jābūt "ar zobiem". Ir jārada situācija, kurā cilvēkam, kas plāno tamlīdzīgas darbības, nebūtu citas izvēles, kā mēģināt prognozēt, kāda pretestība tiks izrādīta," teic Bžežinskis.

"Es iesaku iepriekšēju noteiktu spēku izvēršanu," rekomendē analītiķis, papildinot, ka tā nedrīkstētu izskatīties pēc provokācijas

"Amerikāņu karavīru rota Igaunijā nevarēs realizēt iebrukumu Krievijā," skaidro Bžežinskis. Putins to sapratīs, "bet zinās, ka, ja iebruks Igaunijā, tad sastapsies ar kaut kādiem amerikāņu spēkiem. Bet vēl labāk – arī ar vācu un franču, un, protams, britu," papildināja Polijā dzimušais speciālists.

Bžežinskis arī atkārtoja jau iepriekš teikto, ka Rietumu valdībām ir jāapgādā Ukraina ar aizsardzības ieročiem, lai Maskavas iebrukumu padarītu daudz dārgāku. Tāpat jādod skaidrs signāls, ka Ukraina netiks uzņemta NATO, viņš iesaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!