Foto: Reuters/Scanpix

Trīs no Eiropas lielākajām naftas kompānijām - Francijas "GDF Suez", Norvēģijas "Statoil" un Dānijas "DONG" trešdien, 14. janvārī, atsaukušas savas licences naftas lauku izpētei Grenlandes ūdeņos, atsaucoties uz organizāciju "Greenpeace", raksta "ArcticJournal.com".

Līdz ar zemajām naftas cenām, Krievijas sankcijām un mainīgajiem laika apstākļiem, šobrīd naftas meklēšana Arktikā izrādījusies nelietderīga. Turklāt pat Grenlandes pārstāvju solījumi pagarināt licences bez papildus maksas un noteikumiem nav spējuši pārliecināt lielās kompānijas turpināt darbu Arktikā.

"Greenpeace" norāda, ka par labu to aiziešanai nospēlējusi arī lielā sabiedrības un dažādu organizāciju neuzticība naftas ieguves kompāniju spējai nodrošināt dabai nekaitīgu naftas ieguvi uz ūdeņiem.

Pēdējie izpētes urbumi Grenlandes ūdeņos notikuši 2011. gadā, kā arī līdz šim nav veiktas seismiskās pārbaudes. "Greenpeace" norāda, ka tas tikai apliecina, ka urbumu pārtraukšana nenozīmētu tik daudz ekonomisko attīstību, cik lielu apdraudējumu dabai un pašiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!