Foto: NASA

Igaunija kļūs par pilnvērtīgu Eiropas kosmosa aģentūras biedri. Vienošanos par pievienošanos organizācijai kaimiņvalsts parakstīs 2015. gada februārī, vēsta "Itar-Tass".

"Kā aģentūras biedre Igaunija varēs piedalīties dažādās programmās, attīstīt augstu tehnoloģiju metodes, kuras izmanto kosmosa jomā," sacīja ārējās tirdzniecības un uzņēmējdarbības ministre Anne Sullinga. Viņasprāt, iestāšanās organizācijā Igaunijas zinātniekiem un uzņēmējiem sniegs plašas iespējas.

Pievienošanās kosmosa aģentūrai valstij izmaksās 870 000 eiro gadā, turklāt Igaunijai vēl būs jāsamaksā vienreizēja iestāšanās maksa 600 000 eiro apmērā.

"Kosmoss ir dārga nodarbošanās joma. Igaunijai ir svarīgi, ka caur aģentūras pasūtījumiem valsts ekonomikā atgriezīsies lielas naudas summas," atzīmēja ministre.

Igaunijas laikraksts "Arileht" norādīja, ka pēc neatkarības atjaunošanas 20 gadu laikā Igaunijā šajā jomā līdz šim nekas nav darīts.

Simboliski Igaunija kosmosa organizācijā iestājās vēl 2013. gada maijā, kad Tartu universitātes zinātnieku un studentu izveidotais nanosatelīts "ESTCube-1" veiksmīgi palaists orbītā ar franču raķešnesēju no Franču Gvinejas kosmodroma Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!