Foto: U.S. Navy

Pirmo reizi vēsturē kaujas misijā devies ar lāzera lielgabalu bruņots karakuģis - ar futūristisko ieroču sistēmu, kas efektīva pret nelieliem mērķiem, apbruņots Persijas līcī bāzētās ASV Piektās flotes kuģis, vēsta raidsabiedrība RT.

30 kilovatu klases lāzera sistēma (raksta attēls no ieroča izmēģinājumiem 2013. gadā) jau augustā uzstādīta uz desanta kuģa "USS Ponce", atklāja ASV karaflotes amatpersonas. Ar spēcīgo lāzera staru var raidīt apžilbinošu brīdinājuma šāvienu, kā arī aizdedzināt bezpilota lidaparātus un nelielas laivas.

Foto: U.S. Navy

"USS Ponce"

Lai izstrādātu ieroci līdz pašreizējam līmenim, bija nepieciešami septiņi gadi un 40 miljoni dolāru (32 miljoni eiro). Kuģa tūre pa Persijas līci uzskatāma vairāk par izmēģinājumu turpināšanu, nekā regulāru dienestu, norāda medijs. ASV karaflote vēlas vairāk iepazīt savu jauno bruņojumu.

Tehnoloģijas galvenā priekšrocība ir tā izmaksas - viens lāzera šāviens izmaksā tikai aptuveni dolāru, uzsver flote. Tomēr jāņem vērā, ka lāzera stara efektivitāte ir atkarīga no dažādiem faktoriem, piemēram, putekļu un tvaika daudzuma gaisā. Dati par lāzera efektīvās darbības attālumu ir slepeni.

Tāpat ierocim ir nepieciešama enerģija, kas nozīmē, ka uz kuģa ir jāizvieto jaudīgi ģeneratori. ASV karaflote 2013. gada aprīlī, kad sākās pirmie ieroča izmēģinājumi uz kuģa, sistēmu raksturoja kā "revolucionāru tehnoloģiju, kas flotei dod ļoti pieejamu daudzfunkciju ieroci ar lielas ietilpības aptveri un nepārspējamu precizitāti, mērķēšanas un vadības funkcijām".

Foto no izmēģinājumiem 2013. gadā

Tikmēr pētnieki norāda, ka lāzers potenciāli var radīt draudus satelītiem un lidmašīnām.

ASV tiek izmēģināta arī sauszemes lāzera sistēma, kas var pasargāt karavīrus no raķetēm un šāviņiem.

ASV savu militāro klātbūtni Persijas līcī palielina kopš 2011. gada, pieaugot spriedzei attiecībās ar Irānu. ASV ir vērsušas ekonomiskās sankcijas pret Irānu un tās naftas ieguves nozari, lai piespiestu Teherānu atteikties no pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas.

Irāna piedraudēja bloķēt ieeju Persijas līcī - Hormuza šaurumu, caur kuru tiek transportēta piektā daļa no pasaules naftas eksporta. Vašingtona uz to atbildēja, ka izmantos savu karafloti, lai blokādi nepieļautu.

Irānas taktika pret ASV karakuģiem varētu būt savu nelielo un ātro laivu izmantošana, norāda RT, turpinot, ka pret šāda tipa mērķiem ir piemērots jaunais ASV lāzera lielgabals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!