Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) trešdien veiksmīgi nosēdinājusi nelielo zondi "Philae" uz komētas, kas ir nebijis notikums kosmonautikas vēsturē.

"Piezemēšanās! Mana jaunā adrese ir: 67P!", teikts zondes oficiālajā sociālā tīkla "Twitter" profilā. To apstiprināja arī ESA.

Aptuveni 100 kilogramus smagā zonde "Philae" nosēdusies uz komētas "67P/Churymov-Gerasimenko". Bija paredzēts, ka tā izmantos skrūves un harpūnas, lai nostiprinātos uz komētas virsmas. EKA operāciju komanda apstiprināja, ka harpūnas neesot izšāvušās, tomēr zonde esot ļoti labā stāvoklī. Komanda mēģinās ar atkārtotu mēģinājumu izšaut harpūnas, lai nostiprinātu zondi.

Zinātnieku lielākās bažas bija par to, kāda vide būs uz komētas, kad nolaidīsies "Philae". Izrādījās, ka komētas virsma nav tik gluda, kā sākotnēji plānots, tomēr pagaidām viss ritot pēc plāna. Uz komētas atrodas krāteri un klintis. "Philae" mērķis ir iegūt datus par komētas parametriem.

Zondes satikšanās ar komētu notikusi 510 miljonus kilometru attālumā no zemes.

"Šis ir liels solis civilizācijai," sacīja EKA ģenerāldirektors Žans Žaks Dordēns. "Lielākā problēma ar panākumiem ir tā, ka tie izskatās viegli sasniedzami."

Kā vēsta CNN, tad šī projekta aptuvenās izmaksas ir viens miljards dolāru.

Jau ziņots, ka aptuveni 100 kilogramus smagā zonde "Philae" trešdien pirms vienpadsmitiem pēc Latvijas laika atdalījusies no ESA satelīta "Rosetta", kas rinķoja ap komētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!