Foto: AP/Scanpix
Turcijas Somas ogļraktuvēs, kurās maija vidū gāja bojā 301 cilvēks, pirms traģēdijas valsts nosūtījumā drošības pārbaudes nodrošinājis raktuvju kompānijas "Soma Komur" valdes locekļa māsas vīrs, vēsta portāls "Hurriyetdailynews".

Vēl tikai martā valsts darba drošības inspektors Emins Gumus, kurš izrādās ir arī raktuvju kompānijas "Soma Komur" valdes locekļa Hajri Kebapilara māsas vīrs, devis savu slēdzienu, ka raktuves, kurās strādā teju 3000 cilvēki, atbilst visiem darba drošības standartiem. Gumus raktuvju darba drošību novērtējis kā "perfektu".

Tomēr sākotnējais ekspertu ziņojums, kas nonācis laikraksta "Milliyet" rīcībā, liecina, ka raktuvēs pieļauti vairāki drošības noteikumu pārkāpumi, tostarp trūcis oglekļa monoksīda detektoru. Vairums no bojāgājušiem mira no saindēšanās ar oglekļa monoksīdu.

Valsts Nodarbinātības ministrija izplatījusi paziņojumu, ka darba drošības inspektori, kuri nav atbildīgi pildījuši savus pienākumus, ir personīgi atbildīgi par notikušo. Gumus no amata atkāpies.

Jau vēstīts, ka 13.maijā avārijas rezultātā ogļraktuvēs pie Somas pazemē tika iesprostoti 787 ogļrači, liecina oficiālā informācija. Raktuvēs izcēlās ugunsgrēks un nogranda sprādziens, ko, domājams, izraisīja dzirkstele no bojāta transformatora.

Šī ir smagākā ogļraktuvju katastrofa, kāda jebkad piemeklējusi Turciju. Avārijas izmeklēšanā iesaistīti desmitiem prokuroru.

"Soma Komur" kategoriski noliedz apsūdzības nolaidībā un arī Turcijas Nodarbinātības ministrija noraidījusi jebkādu atbildību par notikušo, norādot, ka raktuves inspicētas reizi sešos mēnešos, kā to prasa noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!