Foto: F64

Pret Polijas ietekmīgo Romas katoļu baznīcu pirmo reizi ierosināta civilā tiesas prāva par pedofiliju. Sūdzību iesniedzis kāds 25 gadus vecs jaunietis, pieprasot 47 500 eiro lielu kompensāciju.

Katoļu priesteris, kurš seksuāli uzmācies upurim, kad viņš vēl bija bērns, tika notiesāts 2012.gadā uz diviem gadiem cietumā. Bet diecēze, kurā priesteris kalpoja, atteicās izmaksāt kompensāciju.

"Tā ir pirmā civilā tiesas prāva pret [Polijas] katoļu baznīcu," norādīja Helsinku fonda jurists Ādams Bondars, piebilstot, ka Polijā par pedofiliju ir notiesāti vairāk nekā desmit priesteru.

"Bet nekad nav bijusi lieta, kurā upuris iesūdz ne tikai vainīgo, bet arī baznīcu kā institūciju," norādīja Bondars, kura pārstāvētā organizācija uzņēmusies šo lietu.

Jaunietis, kurš identificēts tikai kā Marcins K., nolēma iesniegt sūdzību, kad baznīca pērnā gada oktobrī noraidīja viņa lūgumu kompensēt nodarīto kaitējumu.

Baznīca apgalvoja, ka nav tiesiski atbildīga par viena priestera uzvedību, uzsverot, ka šis garīdznieks rīkojies neatkarīgi.

Polijas katoļu baznīcu ir satricinājuši vairāki pedofilijas skandāli.

Pagājušā gadā atklātībā nāca informācija, ka Vatikāna nuncijs Dominikānas Republikā - poļu garīdznieks monsinjors Juzefs Vesolovskis - maksājis par seksu ar nepilngadīgiem zēniem.

Pedofilijā tika apsūdzēts vēl otrs poļu garīdznieks Dominikānas Republikā - Vojcehs Gils.

Sperot bezprecedenta soli, Polijas baznīcas līderi pagājušā gada beigās atvainojās par priesteru pedofilu nodarīto, bet uzsvēruši, ka nepiedāvās upuriem nekādu materiālo kompensāciju.

ANO trešdien nosodīja Vatikānu par nespēju izskaust pedofiliju priesteru vidū un šādu lietu piesegšanu.

Vatikāns apgalvo, ka ik gadu saņem aptuveni 600 sūdzību par priesteriem. Daudzi no šiem pāridarījumiem notikuši pagājušā gadsimta 60., 70. un 80.gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!