Foto: AP/Scanpix

Trešdien Itālijas premjers Enriko Leta izturējis uzticības balsojumu par nākamā gada budžetu. Tādējāi tiek raidīti skaidri signāli, ka rīt paredzētais balsojums par deputāta mandāta atņemšanu ekspremjeram Silvio Berluskoni, visticamāk, bijušajam Itālijas līderim liks atvadīties no tautas dotā deputāta krēsla, vēsta ārzemju mediji.

Berluskoni partija pēc budžeta apstiprināšanas paziņoja, ka oficiāli izstājas no koalīcijas. Par šādu lēmumu neoficāli tika paziņots jau otrdien.

Balsojums par mandāta atņemšanu Berliskoni paredzēts ceturtdien. Galvenais balsojuma iemesls ir ekspremjera tiesudarbarbi, kuros viņš vairākkārt pieķerts nodokļu nemaksāšanā.

Jau ziņots, ka Itālijas Augstākā tiesa atstājusi spēkā piespriesto četru gadu cietumsodu bijušajam premjerministram Silvio Berluskoni apsūdzībās par nodokļu nemaksāšanu viņa mediju koncernā "Mediaset".

Tomēr 76 gadus vecajam Berluskoni cienījamā vecuma dēļ politiķim cietumsoda vietā nāksies izciest mājas arestu vai izpildīt sabiedriskos darbus, vēsta BBC.

Pats Berluskoni gan nesen kādā intervijā izteicies, ka nebēguļošot un nestrādāšot sabiedriskos darbus, bet gan iešot cietumā, ja arī Augstākā tiesa atzīs viņu par vainīgu lietā par nodokļu nemaksāšanu viņa mediju koncernā "Mediaset".

Līdz ar spriedumu Berluskoni piecus gadus būs liegts ieņemt amatu valsts pārvaldē, kas daudzprāt nozīmētu arī viņa politiskās karjeras beigas. Tomēr tiesa pēc Berluskoni advokātu pieprasījuma liegumu pārskatīs.
Pašlaik vēl netiek ziņots, kad Augstākās tiesas piespriestais cietumsods stāsies spēkā.

Četru gadu cietumsods Berluskoni tika piespriests pērn, bet vēlāk tiesa atbilstoši 2006.gadā pieņemtajam amnestijas likumam cietumsodu samazināja līdz vienam gadam.

Odiozajam politiķim tiesas instances līdz šim piemērojušas trīs cietumsodus par dažādiem nodarījumiem. Visos gadījumos bijušas iesniegtas apelācijas sūdzības.

Berluskoni oktobrī tika notiesāts par krāpšanos ar nodokļiem viņa mediju koncernā "Mediaset". Tiesa viņam piesprieda četru gadu cietumsodu un aizliegumu piecus gadus ieņemt vadošus amatus valsts pārvaldē, bet trīs gadus - uzņēmumos. Pēc apelācijas sūdzības iesniegšanas sprieduma izpilde tika apturēta. Paredzēts, ka apelāciju tiesa Berluskoni pārsūdzību izskatīs otrdien.

Apsūdzībā teikts, ka Berluskoni piederošais mediju koncerns "Mediaset" mākslīgi palielināja filmu izplatīšanas tiesību cenas, ko pārdeva sev piederošiem uzņēmumiem un tad tās atkal atpirka "Mediaset". Tādējādi uzņēmums samazināja savus ienākumus un maksāja mazākus nodokļus. Gan kompānija, gan Berluskoni apsūdzības noliedz.

Labēji centriskais politiķis un mediju magnāts, kas trīs reizes vadījis Itālijas valdību un dominējis Itālijas politikā 20 gadu, ir iesaistīts vēl daudzās tiesvedībās par korupciju, krāpšanos ar nodokļiem, grāmatvedības datu viltošanu un nelikumīgu politisko partiju finansēšanu.

Berluskoni ir piespriests arī septiņu gadu cietumsods par nepilngadīgas prostitūtas pakalpojumu izmantošanu un viena gada cietumsods par to, ka viņam piederošā laikrakstā tika publicēts policijas slepeni noklausītas sarunas teksts. Arī šie cietumsodi nav stājušies spēkā, jo ir iesniegtas apelācijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!