Foto: Reuters/Scanpix

Itālijas Senāta komisija piektdien apstiprināja lēmumprojektu par Silvio Berluskoni izslēgšanu no likumdevēju rindām, lai viņš varētu sākt izciest sodu, kas bijušajam premjerministram piespriests par izvairīšanos no nodokļiem.

Tagad lēmumprojekts vēl jāapstiprina Senāta pilna sastāva balsojumā.

Pēc vairākas stundas ilgām debatēm komisijas priekšsēdētājs Dario Stefāno atzina, ka "vairākums nolēma rosināt Senātu debatēt par senatora Berluskoni ievēlēšanas atcelšanu".

Ja Berluskoni tiešām tiks atņemts senatora mandāts, tas varētu vēl vairāk palielināt politisko spriedzi Itālijā.

Ja Berluskoni tiks izslēgts no Senāta, tā būs pirmā reize kopš 1994.gada, kad viņš nebūs pārstāvēts parlamentā.

Berluskoni pārstāvētās centriski labējās Brīvības tautas partijas (PDL) politiķis Renato Skifani piektdien pauda pārliecību, ka komisijas lēmums bijis saskaņots ar "iepriekš uzrakstītu scenāriju".

"Mēs visi zinājām, kas notiks, taču tas pārsniedz jebkādu pieņemamu robežu," norādīja Skifani.

Savukārt cits Berluskoni atbalstošais likumdevējs Daniels Kapecone norādīja: "Senāta komisija uzrakstījusi ļoti melnu lapu Itālijas demokrātijai."

Berluskoni partijas deputāti piektdien nepiedalījās komisijas sēdē un izplatītajā paziņojumā uzsvēra, ka komisija "pat neizliekas objektīva".

"Nav izredžu uz aizstāvību," viņi norādīja.

Pats Berluskoni ceturtdien paziņoja, ka šādi tiek mēģināts "atbrīvoties no centriski labējo līdera".

Berluskoni sabiedrotie paziņojuši, ka ekspremjers turpināšot vadīt partiju, pat ja viņam būs atņemts likumdevēja mandāts, turpretī analītiķi norāda, ka neveiksmīgie centieni gāzt valdību apliecina, ka Berluskoni zaudējis kontroli pār partiju.

Itālijas koalīcijā spriedze pieaug kopš augusta, kad Itālijas Augstākā tiesa atstāja spēkā spriedumu, ar kuru Berluskoni bija notiesāts par krāpšanos ar nodokļiem. Tā rezultātā Berluskoni vēl šomēnes var tikt izslēgts no parlamenta, un viņam var tikt liegta kandidēšana nākamajās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!