Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas sabiedriskā raidorganizācija BBC nemēģināja slēpt aizdomas par to, ka pērn mirušais raidījumu vadītājs Džimijs Savils seksuāli izmantojis bērnus, tomēr raidsabiedrībā valda haoss, secināts oficiālās izmeklēšanas sākotnējā ziņojumā, kas publiskots trešdien.

Bijušā televīzijas kanāla "Sky News" šefa Nika Polarda vadītās izmeklēšanas ziņojumā teikts, ka nav rasts pamats apsūdzībām, ka pagājušajā gadā informatīvi analītiskais raidījums "Newsnight" ("Ziņu vakars") nepārraidīja sižetu par apsūdzībām pedofilijā Savilam, kas bija viena no lielākajām BBC zvaigznēm, jo tajā laikā tika pārraidīts Ziemassvētku raidījums Savila piemiņai.

Tomēr izmeklēšanas ziņojumā uzsvērts, ka BBC valda "haoss un apjukums", kā arī iekšējās cīņas un spēcīgas vadības trūkums.

"Lēmums atteikties no sākotnējās izmeklēšanas bija slikts, un veids, kādā tas tika pieņemts, bija nepareizs, tomēr es ticu, ka tas tika darīts ar labiem nodomiem. Tas netika darīts, lai pasargātu raidījumus Savila piemiņai vai jebkāda cita neatbilstoša iemesla dēļ," uzsvēra Polards.

"Manuprāt, vislielākās bažas notikumā ar Džimiju Savilu BBC nerada stāsta nepārraidīšana, bet gan pilnīgā nespēja tikt galā ar notikumiem, kas tam sekoja," piebilda izmeklēšanas komisijas vadītājs.

BBC nolēma nepārraidīt materiālu par Savila saistību ar pedofiliju, bet divus mēnešus vēlāk konkurējošais televīzijas kanāls ITV publiskoja apgalvojumus, ka policija ir atklājusi 199 noziedzīgas epizodes, kurās Savils ir aizdomas turētais, tostarp arī 31 izvarošanas epizodē.

Skandāls ir kaitējis BBC reputācijai. No amata atkāpās ziņu direktore Helēna Boudena un viņas vietnieks Stīvens Mičels. Pēc 54 amatā pavadītām dienām novembra vidū no amata atkāpās arī BBC ģenerāldirektors Džordžs Entvisls.

Entvisls atkāpās no amata saistībā ar to, ka BBC raidījumā "Newsnight" valdošās Konservatīvo partijas politiķis Alisters Makalpains ir nepatiesi apsūdzēts bērnu seksuālā izmantošanā. Raidījums pārraidīja interviju ar kādu vīrieti, kurš apgalvoja, ka 70.gados bērnunamā Velsā viņu vairākkārt seksuāli izmantojis Konservatīvo partijas politiķis. Lai gan intervētais neminēja šā politiķa vārdu, internetā izplatījās ziņas, ka tas ir Lordu palātas loceklis Makalpains, kurš savulaik bijis Konservatīvo partijas priekšsēdētāja vietnieks. 70 gadu vecais Makalpains vēlāk noliedza visas apsūdzības.

Savils, kas bija pazīstams ar saviem platīnblondajiem matiem, spīdīgajiem sporta tērpiem un mūždien lietoto cigāru, bija viens no slavenākajiem BBC raidījumu vadītājiem. Viņš pērn oktobrī nomira 84 gadu vecumā. Televīzijas karjeras laikā viņš vadīja daudzus raidījumus, kuru laikā nonāca saskarē ar bērniem.

Aizdomas par Savila saistību ar bērnu seksuālu izmantošanu ir attiecināmas uz pagājušā gadsimta 60. un 70.gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!