Foto: AFP/Scanpix
Kazahstānas stepē piektdien veiksmīgi nolaidās Krievijas kosmosa kuģis "Sojuz TMA-21" ar diviem Krievijas kosmonautiem un vienu ASV astronautu, kuri atgriezās uz Zemes no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS).

Kosmosa kuģī bija Krievijas kosmonauti Andrejs Borisenko un Aleksandrs Samokutjajevs un ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauts Ronalds Garans. SKS palika NASA astronauts Maiks Fosums, Krievijas kosmonauts Sergejs Volkovs un Japānas lidojumu inženieris Satosi Furukava.

"Sojuz TMA-21" nolaidās 149 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Džezkazganas pilsētas. Nolaišanās drošību garantēja trīs lidmašīnas "An-26" un "An-12", 14 helikopteri "Mi-8" un septiņas meklēšanas un evakuācijas mašīnas.

Kosmosa kuģa nolaišanās sākotnēji bija plānota 8.septembrī, bet tika atlikta pēc Krievijas bezpilota kosmosa kravas kuģa "Progress-M-12M" nogāšanās 24.augustā.

Pēc šīs avārijas kosmosa kuģu "Sojuz" nolaišanās tiek īstenotas meklētājiem un glābējiem neērtā Kazahstānas rajonā uz dienvidaustrumiem no Džezkazganas, nevis uz ziemeļaustrumiem no Arkalikas.

Kosmosa kuģis "Sojuz TMA-21", kuram bija dots vārds "Gagarin" par godu Jurija Gagarina lidojuma 50.gadu jubilejai, startēja no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā 5.aprīlī un ieradās SKS 7.aprīlī.


Krievija augusta beigās uz laiku atcēla kosmosa kuģu startus, kuros tiek izmantotas nesējraķetes " Sojuz", Krievijas bezpilota kosmosa kravas kuģa "Progress-M-12M" nogāšanās dēļ.

Krievijas Federālā kosmosa aģentūra "Roskosmos" arī no 22.septembra līdz oktobrim vai novembrim atlika jaunas trīs cilvēku apkalpes došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Krievijas 24.augustā palaistais bezpilota kosmosa kravas kuģis "Progress-M-12M" nesasniedza orbītu un nogāzās uz Zemes. Krievijas Federālā kosmosa aģentūra " Roskosmos" informēja, ka kosmosa kuģim, kas tika palaists no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā, lidojuma 325.sekundē izslēdzās nesējraķetes dzinējs.

Kuģa atlūzas ir atrastas neapdzīvotā taigā Krievijā ietilpstošās Kalnu Altaja Republikas teritorijā.

"Progress-M-12M" veda vairāk nekā desmit tonnas kravas uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Nākamais Krievijas kosmosa kravas kuģa "Progress" starts uz SKS ir paredzēts 28.oktobrī un, pēc amatpersonu teiktā, līdz tam SKS apkalpei esot pietiekami daudz pārtikas un ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!