Krievijas kosmosa kapsula "Sojuz TMA-15" ar beļģu, kanādiešu un krievu kosmonautiem otrdien pēc sešu mēnešu ilgas uzturēšanās Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) veiksmīgi piezemējās Kazahstānas stepēs.

Kapsula ar beļģi Franku de Vinni, kanādieti Robertu Tirsku un krievu Romānu Romaņenko plkst.10.16 pēc Maskavas laika (plkst.9.16 pēc Latvijas laika) nolaidās plānotajā vietā Kazahstānas stepē aptuveni 88 kilometrus uz ziemeļiem no Arkalikas pilsētas, informēja Krievijas misijas kontroles pārstāvis.

Televīzijā demonstrētajos kadros bija redzams, kā no kapsulas izvilktie kosmonauti tiek novietoti uz nestuvēm, jo pēc ilgstošas uzturēšanās ārpus gravitācijas ir apgrūtināta spēja staigāt.

"Viņi jūtas labi (..). Es visus apsveicu. Galvenais, ka viņi ir sveiki un veseli," paziņoja Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Anatolijs Perminovs.

De Vinne, Tirsks un Romaņenko kosmosā pavadīja vairāk nekā pusgadu, SKS ierodoties 29.maijā.

Iepriekš bija paredzēts, ka kosmonauti otrdien tiks transportēti uz mācību centru Maskavas pievārtē, lai tiktos ar tuviniekiem, taču nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ tas varētu notikt tikai otrdienas vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!