Tartu observatorijas un Tartu universitātes Fizikas un tehnoloģijas institūta zinātnieku kopīgais konsorcijs "EstSpacE" Eiropas Komisijas 7. struktūrprogrammas ietvarā savā rīcībā uz trīs gadiem ieguvis 1,1 miljonu eiro Igaunijas kosmosa zinātnes un tehnoloģijas attīstības veicināšanai, raksta "Aripaev" zinātniskais izdevums "Novaator".
Tartu observatorijas direktors Laurics Lēdjervs apliecināja, ka Igaunijai nav jābūvē satelīti vai raķetes, lai kļūtu par kosmosa valsti. "Kādreiz Teraveres zinātnieki piedalījās Padomju Savienības kosmosa programmā. Tika konstruēti sarežģīti zinātniskie instrumenti. Tad bija pāris desmit gadus ilgs tukšums. Nu ir laiks atkal likt lietā šīs zināšanas, tikai šoreiz sadarbībā ar Eiropu," sacīja Lēdjervs.

"EstSpacE" projekta gaitā uz Igauniju būs iespējams uzaicināt citu Eiropas valstu labākos speciālistus, piedāvāt ārzemēs strādājošiem Igaunijas speciālistiem darba iespējas dzimtenē, kā arī nosūtīt jaunos zinātniekus iegūt ārvalstu pieredzi, tāpat iegādāties zinātniskajā pētniecības darbā nepieciešamo aparatūru.

Projekts "EstSpaceE" arī palīdzēs ieviest dzīvē pagājušajā gadā starp Igauniju un Eiropas Kosmosa aģentūru (ESA) noslēgto sadarbības līgumu. "Šis sadarbības līgums neietver tikai zinātni, pirmkārt, tas ir paredzēts mūsu uzņēmumu iesaistīšanai šajā sfērā. Būtu labi, ja Igaunijas uzņēmumiem būtu kaut kas, ko piedāvāt aģentūrai ESA," sacīja Lēdjervs. Viņš norādīja, ka šobrīd nevienam Igaunijas uzņēmumam nav tiešo pasūtījumu no ESA, taču jau šobrīd notiek netieša sadarbība. Piemēram, uzņēmums "Vetrex Estonia" pēc ESA pasūtījuma ražoja satelīta sakaru antenas.

Jau vairākus gadus Igaunijas zinātnieki ir piedalījušies ESA programmā "Gaia". Šīs programmas ietvarā 2011. gadā tiek plānots palaist kosmosa zondi, kuras mērķis būs mērīt miljoniem kosmosa objektu spožumu un precīzas koordinātas gan Piena ceļā, gan arī tālākās galaktikās. Igauņi, balstoties uz savu ilglaicīgo pieredzi, ir snieguši konsultācijas par to, kā šos objektus mērīt ar spektrofotometrijas palīdzību.

Igaunijas zinātnieki ir saistīti arī ar zondes "Planck" projektu, kuru Eiropas Kosmosa aģentūra plāno palaist jau šogad. "Planck" misijas mērķis ir rast atbildes uz tādiem jautājumiem kā, piemēram, vai kosmoss izpletīsies bezgalīgi un cik vecs tas ir.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!