13 gadus vecs vācu skolēns Niko Markuards izlabojis NASA aprēķinus par asteroīda un Zemes sadursmes iespējām, raksta Vācijas avīze "Potsdamer Neuerster Nachrichten".
Saskaņā ar NASA aprēķiniem, iespēja, ka Zemē ietrieksies asteroīds "Apophis", ir 1:45 000, taču Markuards, izmantojot Potsdamas astrofizikas institūta teleskopa veiktos mērījumus, aprēķināja, ka asteroīda un Zemes sadursmes iespējamība ir 1:450.

Arī Eiropas Kosmosa aģentūra apstiprināja, ka taisnība ir vācu pusaudzim.

Markuards ņēma vērā risku, ka "Apophis", 2029. gada 13. aprīlī pietuvojoties Zemei, varētu ietriekties vienā vai pat vairākos no 40 000 satelītiem, kas apriņķo planētu.

Šie satelīti ar ātrumu 3,07 kilometri sekundē riņķo līdz 35 880 kilometru augstumā virs Zemes, bet "Apophis" gar planētu palidos 32 500 kilometru attālumā.

Ja asteroīds 2029. gadā ietrieksies kādā satelītā, sadursme mainīs tā trajektoriju un nākamajā orbītā 2036. gadā tas var sadurties ar Zemi.

Gan NASA, gan Markuards ir vienisprātis, ka asteroīds, ietriecoties Zemē, radīs 320 metrus platu un 200 miljardu tonnu smagu dzelzs un irīdija ugunsbumbu, kas piezemēsies Atlantijas okeānā.

Trieciens izraisītu milzīgus cunami viļņus, kas iznīcinātu piekrasti un iekšzemes teritorijas, kā arī radītu milzīgu putekļu mākoni, kas uz bezgalīgu laiku aptumšotu debesis.

Markuards savu atklājumu izdarīja reģionālā zinātnes konkursā, kurā viņš iesniedz projektu ar nosaukumu ""Apophis" - asteroīds slepkava".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!