Daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Atlantis" ceturtdien veiksmīgi pacēlies no starta laukuma Kenedija Kosmosa centrā Floridā.
Ar kosmosa kuģi izplatījumā dodas pieci amerikāņu un divi eiropiešu astronauti, bet "Atlantis" kravas nodalījumā atrodas Eiropas laboratorijas modulis "Columbus".

"Atlantis" starts bija paredzēts jau decembrī, bet tehnisku problēmu dēļ tas vairākkārt atlikts.

Eiropas kosmosa aģentūras 1,9 miljardus ASV dolāru (912 miljonus latu) vērtais modulis būs stacijas pirmā jaunā laboratorija kopš amerikāņu moduļa "Destiny" piemontēšanas pirms astoņiem gadiem.

"Columbus" būs arī pirmā Eiropas pastāvīgā kosmosa laboratorija. Moduli plānots stacijai piemontēt "Atlantis" nedēļu ilgās uzturēšanās laikā SKS.

"Columbus" montāžu un iedarbināšanu uzraudzīs franču astronauts Leopolds Eijārs, kurš pirms gandrīz desmit gadiem trīs nedēļas nodzīvoja Krievijas kosmosa stacijā "Mir".

Eijārs stacijā nomainīs amerikāņu astronautu Denielu Tani, kuram jau decembrī bija paredzēts atgriezties uz Zemes ar kosmosa kuģi "Atlantis".

Eiropas kosmosa aģentūra "Columbus" transportēšanu uz SKS gaida jau kopš 2002.gada. Sākotnēji misija tika atcelta sakarā ar kavēšanos Krievijas apkalpes moduļa uzstādīšanā, bet pēc tam 2003.gadā notika kosmosa kuģa "Columbia" katastrofa, kuras dēļ uz divarpus gadiem tika atcelta NASA atspoļkuģu izmantošana.

Septiņus metrus garais un 4,5 metrus platais modulis "Columbus" ir pietiekoši liels, lai tajā vienlaicīgi varētu strādāt trīs cilvēki. Pēc moduļa piemontēšanas pirmie eksperimenti tiks veikti ar šūnām un audiem un bezsvara stāvokļa iespaidu uz cilvēka ķermeni.

Marta vidū paredzēts vēl viens NASA kosmosa kuģa lidojums, nogādājot stacijā Japānas laboratoriju "Kibo", kuras piemontēšana piešķirs Starptautiskajai kosmosa stacijai teju galīgo izskatu.

Tomēr pirms "Kibo" nogādāšanas kosmosā astronautiem jānovērš visas tehniskās problēmas ar SKS saules baterijām, lai jaunajai laboratorijai pietiktu elektroenerģijas.

Starptautiskā kosmosa stacija ir 100 miljardu ASV dolāru vērts starptautisks projekts, kurā piedalās 16 valstis.

NASA plāno orbitālās stacijas būvniecību pabeigt līdz 2010.gada 30.septembrim, kad paredzēts pārtraukt pašreizējo trīs atspoļkuģu izmantošanu.

Lai pabeigtu SKS būvniecību, kā arī veiktu Habla kosmiskā teleskopa remontdarbus, tiek plānotas vēl 13 atspoļkuģu misijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!