Foto: DELFI
Aptuveni 30 nevalstiskās organizācijas pieprasa Valsts prezidentam, premjeram un veselības ministram apturēt Veselības ministrijas ieceri ārstiem noteikt par pienākumu receptēs norādīt lētākas zāles un medicīnas ierīces, kas jau izraisīja ārstu neapmierinātību.

Vēstulē augstākajām amatpersonām ārstu un pacientu organizācijas atsaukt VM sagatavotos grozījumus noteikumos par kompensējamajiem medikamentiem, kas liktu izrakstīt lētākas zāles.

Organizācijas aicina plaši apspriest VM ieceri, izveidojot darba grupu un iesaistot tajā pacientu, ārstu, farmaceitu un zāļu ražotāju pārstāvjus.

Ārsti skaidro, ka, izvēloties lētākas zāles, nebūs ņemtas vērā konkrēta pacienta veselības stāvoklis, viņa situācija, un rezultātā pacientam var tikt nodarīts kaitējums.

Jau ziņots, ka veselības ministrs Juris Bārdziņš iepriekš noliedza, ka šī VM iecere ierobežos ārstu profesionālo brīvību. M virza apstiprināšanai Ministru kabinetā grozījumus noteikumos par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes kompensēšanas kārtību. Projekts paredz, ka ārstam, pirmo reizi pacientam izrakstot valsts kompensētos medikamentus un medicīniskās ierīces, kurām ir pieejamas līdzvērtīgas efektivitātes zāles un ierīces, ir pienākums norādīt lētākās jeb references zāles vai ierīces.

Ja pacienta ārstēšanā ar šīm zālēm vai ierīcēm tiek panākts vēlamais ārstnieciskais efekts, arī turpmāk ārsts izraksta lētākās valsts apmaksātās zāles un medicīniskās ierīces. Savukārt, ja ārsts pamatoti uzskata, ka nepieciešams zāles nomainīt, lai uzlabotu ārstēšanas rezultātus, pacienta medicīniskajā kartē viņam būs jānorāda atbilstošs pamatojums, par to ziņojot Zāļu valsts aģentūrai saskaņā ar noteikto kārtību.

Vienlaikus pacientam tiek saglabāta izvēles brīvība, vienojoties ar ārstu, saņemt dārgākus medikamentus un medicīniskās ierīces, atsakoties no valsts kompensācijas.

Lai arī pēdējos gados pacienti valstij vidēji kļūst ar katru gadu "lētāki" - ienākot ģeneriskajiem medikamentiem, zāļu izmaksas samazinās, VM iestādes, iepazīstoties ar pērnā gada datiem, konstatēja, ka atsevišķās diagnožu grupās pacienti valstij joprojām izmaksā dārgāk. Veselības ekonomikas centrs (VEC) savukārt norāda uz sitienu arī pa pacienta maciņu saistībā ar asinsspiediena ietekmēšanas zālēm.

No kopējā šo zāļu patēriņa 78% ir dārgie oriģinālie medikamenti, kuriem aptiekas cena ir 6,72 lati. Attiecīgi tikai 22 % pacientu lietojuši lētās - ģeneriskās zāles, no kurām pašas lētākās maksāja Ls 3,77. Pērnā gada beigās virknei sirds asinsvadu slimību samazināja līdzmaksājumu, valsts apmaksā 75% nevis 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!