Foto: Shutterstock
Ja mēs pieķeram sevi, ilgstoši skatoties kādā punktā, prātojam, ka noteikti bijām aizdomājušies un nodarbinājuši prātu ar kādu aktuālu problēmu. Līdzīgu darbību var novērot arī kaķos, taču to nekādā gadījumā nevajadzētu tulkot vieglprātīgi un pieņemt, ka "gan jau kaķis tikai aizdomājās". Šī darbība ir skaidrojama dažādi.

Kā vēsta "The Dodo", iespējams, kaķi veras tukšumā, jo tajā tik tiešām ir kaut ko saskatījuši. Nereti saimnieki pieļauj, ka kaķis redz kādus pārdabiskus tēlus, piemēram, spokus vai garus, un speciālisti tādu iespējamību netiecas noliegt. Veterinārārste Reičela Baraka atklājusi: "Kad kaķi skatās tukšumā, viņi patiesībā var vērot smalkas kustības, jo viņu redze ir daudz spēcīgāka par mūsējo."

Tiešām, kā pierādījis kāds pētījums, gan kaķi, gan arī suņi asās redzes dēļ spēj uztvert tādus gaismas viļņus un starus, kādi cilvēka acij paliek apslēpti. Taču suņi, atšķirībā no kaķiem, gaismas izmaiņām nepievēršot tik lielu uzmanību, un Baraka to skaidro ar kaķu dabisko tieksmi visu izzināt un izpētīt.

Vai kaķis tiešām var redzēt spoku? Pārdabisko būtņu piekritēji noteikti steigs to apstiprināt, taču dzīvnieku speciāliste Keitija Armūra uzsvērusi, ka jāatceras - kaķa maņas ir daudz spēcīgākas un jutīgākas, tāpēc var pievērst pastiprinātu uzmanību gan redzētajam, gan dzirdētajam. Turklāt nevar viennozīmīgi teikt, ka kaķis tukšumā ir kaut ko saskatījis, jo tikpat labi skatiena ierosinātāja var būt skaņa, kas rodas no kāda virziena. Tad kaķis, saprotams, vērsies tajā, mēģinādams saklausīt notiekošo.

Foto: Shutterstock

Savukārt Kornela universitātes veterinārmedicīnas speciālisti ASV "Vet.Cornell" atgādinājuši, ka bezmērķīga skatīšanās tukšumā vai vēršanās pret sienu var būt kognitīvo traucējumu pazīme, tāpēc, ja kaķis tā dara, šo darbību nevajadzētu uztvert vieglprātīgi un bezatbildīgi. Speciālisti uzsvēruši, ka visbiežāk šādi traucējumi novērojami gados vecākiem kaķiem un būtu jāskata kompleksi, proti, jāņem vērā vēl citas pazīmes, kas var norādīt uz veselības problēmām: neinteresēšanās par spēlēm, pārlieku liela gulēšana, izmaiņas ēšanā un dzeršanā, nokārtošanās ārpus kastītes, skaļa uzvešanās (arī naktī), nespēšana orientēties telpā un citi. Taču jāatceras arī, ka šīs pazīmes var norādīt uz citām saslimšanām, piemēram, problēmām ar nierēm, kauliem, zobiem un citām.

Universitātes speciālisti un dzīvnieku uzvedības pētnieki atgādinājuši, ka mūsdienās katra saimnieka spējās ir laikus konstatēt, ka ar dzīvnieciņu kaut kas nav kārtībā, un to savlaicīgi mēģināt vērst par labu. Tāpat jāņem vērā, ka jācenšas nodrošināt pēc iespējas labāki dzīves apstākļi, kas būtu atbilstoši katra kaķīša spējām un vajadzībām (piemēram, mīlulim ar kaulu problēmām nevajadzētu likt augstu lēkāt un kāpelēt). Tāpat vēlams par neskaidrībām konsultēties ar veterinārārstu, nevis paļauties, ka, ja reiz kaķis skatās tukšumā vai sienā, viņš noteikti tajā saskata spoku.

Par līdzīgām problēmām, kad kaķi sēž un skatās sienā, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!