Foto: Shutterstock
Vācu īsspalvainais putnusuns ir katra mednieka sapnis. Lielisks darba suns, paklausīgs mājdzīvnieks, skaists mīlulis – tā varētu raksturot šo suņu šķirni. Četrkājainajam draugam vajadzīgs stingrs un atbildīgs saimnieks, kas mīluļa labās īpašības nepalaidīs vējā un spēs novērtēt.

Vācu īsspalvainais putnusuns, saukts arī par kurchāru, ir radinieks vairākiem izciliem dzinējsuņiem. Šīs šķirnes pirmsākumi meklējami dažus gadsimtus senā pagātnē, aptuveni 17. gadsimtā, un mērķtiecīgā selekcijas un pavairošanas rezultātā radies savā jomā nepārspējams, darbspējīgs suns. Tiek vēstīts, ka kurchāra asinīs ir vēsmas no izciliem darba suņiem, piemēram, spāņu putnusuņa un bladhaunda, kā arī lapsu dzinējsuņa. Mērķis, radot vācu īsspalvaino putnusuni, bija sasniegt ideālo rezultātu – daudzējādā ziņā labu suni, kas palīdzētu medībās. Jāsaka, ka medību suņi savā starpā atšķiras, proti, viens ir lielisks dzīvnieku pēdu sadzīšanā uz zemes, bet citi spēj mednieka uzmanību vērst uz putniem. Un kurchārs vienlīdz prasmīgi darbojas abās frontēs – gan uz zemes, gan gaisā. Protams, par to jau daļēji liecina šķirnes nosaukums, kurā uzsvērta prasme darboties ar putniem. Taču gadsimtu laikā vēlamais tik tiešām ir panākts - joprojām kurchārs ar savu pievilcīgo izskatu ir daudzu mednieku sapnis. Spēdams darboties gaisā un uz zemes, pat arī ūdenī, vācu īsspalvainais putnusuns ir brīnumains palīgs medībās, taču spēj būt arī labs ģimenes kompanjons.

Foto: Shutterstock
Četrkājainais mednieks ir universāls suns, kurš medījumu var gan pamanīt, gan tam sadzīt pēdas, gan arī veikli nogādāt pie cilvēka. Vai ir vēl kas, ko no kurchāra varētu prasīt? Pašam cilvēkam, kas piedalās medībās, pat nekas daudz nav jādara, jo enerģiskais kurchārs tā vien tīkos piedalīties aktīvajā medību procesā.

Brūni raibais peldētājs

Foto: Shutterstock
Vācu īsspalvainais putnusuns galvenokārt novērojams brūnā vai brūni raibā kažoka krāsojumā, retāk melnā. Īpaši interesantus rakstus šajā mīlulī veido baltās un brūnās krāsas mijiedarbība, kas galvenokārt klāj suņa vidukli un kājas, taču var būt novērojams arī purniņā.

Suņa spalva ir īsa un bieza, kažoks ir izturīgs pret ūdeni, kas kurchāram ļauj būt veiklam arī medībās ūdens tuvumā, īpaši, ja dzīvnieks jāiznes no dažādām ūdenstilpnēm. Darbošanās ūdenī putnusunim nesagādā problēmas.

Likumsakarīgi, ka īsais kažoks ir arī salīdzinoši viegli kopjams, nepieciešams vien to regulāri ķemmēt, lai atbrīvotu no izkritušajām spalvām. Protams, tas regulāri jāmazgā, īpaši gadījumos, kad suns tik tiešām daudz laika pavada ūdenī. Tad gan suni vajadzētu mazgāt biežāk, lai kažokā neuzkrājas netīrumi un lai neveidotos dažādi iekaisumi, tostarp ādā un, piemēram, ausīs. Ja novēro, ka suņuks tās bieži kasa, noteikti vērsies pie veterinārārsta un nepaļaujies domām, ka mīlulim gluži vienkārši niez auss. Reizēm saimnieki šķietami niecīgas veselības pazīmes novērtē par zemu, bet patiesībā var jau sākties infekcija.

Universāls un laimīgs

Foto: Shutterstock
Universālais medību suns, saprotams, ir ļoti draiskulīgs un aktīvs dzīvnieks ar gandrīz vai nezūdošu enerģiju. Taču viņam nav svešas arī zināšanas un prasmes ārpus medību lauka, lai arī varētu šķist, ka vislaimīgākais suns ir tieši darbībā, kā tas, ļoti ticams, tik tiešām ir.

Suns būs laimīgs arī tad, ja aktīvas medības nenoritēs, bet pats saimnieks, piemēram, piedalīsies spēlēs ar savu mīluli. Garas pastaigas, zara vai bumbiņas mētāšana un atnešana, skriešana pa mežu vai jebkāda cita aktivitāte, kurā var piedalīties saimnieks un suns, kurchāru darīs laimīgu. Viņš ir priecīgs ikreiz, kad saimnieks un pārējie cilvēki iesaistās spēlēs, turklāt nav nekā labāka par savu mīļo ģimenes locekļu iepriecināšanu. Suns ir gudrs, ātri mācās, tāpēc kopīgi var apgūt dažādas paklausības komandas un šķēršļu trases pārvarēšanu.

Riešana sunim nav sveša, jo tieši tas ir viens no veidiem, kā čaklais palīgs medībās dod ziņu medniekam par gaidāmo lomu. Tāpēc arī pret svešiniekiem suns sākotnēji var būt piesardzīgs un riet, taču, redzot, ka pretimnācējs ir saimnieka draugs, ātri vien pārstās izrādīt vokālās dotības un centīsies iepazīties.

Turpinot par iepazīšanos, jāsaka, ka ar citām dzīvnieku šķirnēm putnusuns vis nesatiek labi. Gan grauzēji, gan putniņi mājoklī var būt vien kā kārtējais medījums, kas kurchāram jādabū. Tiesa, ar mājas kaķi gan ir citādi, jo tiek vēstīts, ka ar to putnusuni var iemācīt labi sadzīvot, ja vien abas puses – suns un kaķis – ir ieinteresētas viena otru paciest.

Pielāgosies dzīvei visur

Foto: Shutterstock
Kā jau varētu šķist, medību sunim nepieciešams stingrs saimnieks, as mīluli var savaldīt kritiskās situācijās. Ģimenē galvenais ir cilvēks, nevis suns, tāpēc saimniekam suņa acīs jābūt autoritātei. To nāksies panākt jau no agras bērnības, kucēnu apmācot un socializējot. Veiksmīgas sadarbības rezultātā starp suni un saimnieku izveidosies veiksmīga komunikācija kā medībās, ja dzīvnieks tiks izmantots šajā procesā, gan ikdienas dzīvē, kurā aktīvu brīžu noteikti nedrīkst trūkt.

Tāpēc kurchāru tomēr neiesaka saimniekiem, kuri apzinās – nevarēs nodrošināt garas pastaigas vai citas nodarbes, kuru laikā mazināt suņa enerģiju. Laiska gulēšana mājās nespēs realizēt suņa dabiskos instinktus, tāpēc putnusuņa lieliskās darba spējas nevajadzētu izniekot tāpat vien, piemēram, tāpēc, ka mīlulis ir vizuāli skaists un pievilcīgs. Jā, to gan nevar noliegt, taču gadsimtu laikā īpaši novērtētas tieši putnusuņu universālās spējas palīdzēt medībās. Arī joprojām šo suņa īpašību daudzviet pasaulē cilvēki cenšas likt lietā.

Tas gan nenozīmē, ka vācu īsspalvainais putnusuns noteikti nevar būt kā mājdzīvnieka izvēle tiem cilvēkiem, kuri mīt dzīvoklī un nedodas medībās. Kurchārs būs lielisks mājas suns, ja vien saimnieks godprātīgi nodarbinās suni, kad vien būs iespēja. Pretējā gadījumā bezdarbības dēļ suns var palielināt nedarbu skaitu, sagraužot dažādus priekšmetus. Ja spēj būt atbildīgs saimnieks un nodrošināt to, ka tavs aktīvais, medībām radītais suns nepavada laiku garlaicībā un laiskā dzīvē, bet gan dodas regulārās pastaigās un periodiski nododas vēl aktīvākām nodarbēm, skaistais putnusuns būs labs mājdzīvnieks, kas pieķersies saviem saimniekiem. Mīlestība starp suni un ģimenes locekļiem, tostarp arī bērniem, būs abpusēja!

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogtime", "Dogbreedinfo" un "PetMD".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!