Foto: Shutterstock
Kas var būt jaukāks par divām mīlīgām ačtelēm, kas skatās cilvēka virzienā? Suņa aizkustinošais skatiens noteikti ir tas, kuram nav viegli pretoties. Taču patiesībā nemaz nav ieteicams izveidot ciešu un ilgstošu acu kontaktu ar četrkājaino draugu, jo suņu pasaulē tas var nozīmēt arī aicināšanu uz cīņu un spēli par dominanci.

Lai saprastu, kāda mēdz būt suņuku reakcija, ja saimnieks neatlaidīgi skatās uz viņu, lūk, noskaties šo video. Tajā redzēsi tipisku situāciju un uzvedību, kādu suns izrāda brīžos, kad saimnieks nenovērš no viņa skatienu.

Kādas bija tavas pirmās domas, noskatoties video? Par to, cik suņuka darbības bija mīlīgas un amizantas, un ka mīlulis vēlas rotaļāties? Tādi komentāri par šo video ir vairumā, taču viens no populārākajiem nepārprotami vēsta – attēlotā situācija nemaz neraisa smieklus un sajūsmu, jo patiesībā suns ir nobijies, stresā un pat nezina, ko iesākt.

Video redzams gandrīz vai pilns suņuka uzvedības pazīmju kopums – lūpu laizīšana, žāvāšanās, izvairīšanās no cilvēka, mantu graušana. Suns cenšas saimniekam paziņot, ka neapdraud viņu un pakļaujas cilvēkam.

Ikvienam suņa saimniekam jāspēj saprast, kā viņa mīlulis jūtas, īpaši tāpēc, ka pats suņuks to pateikt nevar. Te talkā nāk daži padomi, kā atšifrēt suņuka ķermeņa valodu. "Dogs.About" vēsta, ka žāvāšanās, lūpu laizīšana (protams, tad, kad suns neēd), skrāpēšanās, grīdas ostīšana un izvairīšanās no acu kontakta ir dažas no tām pazīmēm, kas liecina, ka suņuks cenšas pats sevi nomierināt. Visbiežāk tas notiek situācijās, kad suns jūtas neērti, ir stresā vai baidās, un to, protams, var ietekmēt cilvēks.

Šīs pazīmes suns var izrādīt gan tad, kad satiekas ar citu suni, gan arī saskarsmē ar cilvēku. Tādējādi četrkājainais draugs pavēsta, ka viņš pretinieku neapdraud, nevēlas iesaistīties strīdā. Iespējams, daži saimnieki šādas suņa darbības būs jau novērojuši tad, kad mājoklī pastrādāts kāds nedarbs, piemēram, sagrauzts tualetes papīrs, kas izmētāts pa mājokli. Suns centīsies izvairīties no skatiena ar saimnieku, taču saimnieks šādu darbību bieži vien salīdzina ar dzīvnieka nevēlēšanos atzīt savu kļūdu.

Ko darīt saimniekam? Ja ilgstošais skatiens suņuka virzienā tiek raidīts mērķtiecīgi, vajadzētu to pārstāt darīt un, piemēram, priecīgā tonī pasaukt sunīti pie sevis, iedot kādu kārumu, samīļot. Tādējādi arī mīlulis sapratīs, ka saimnieks nav viņa bieds, un neizvairīsies no cilvēka. Tāpat var uz mirkli vienkārši likt suni mierā, neveicinot stresu un ļaujot suņukam gūt mieru.

Tiesa gan, žāvāšanās un video redzamā darbība var arī nozīmēt to, ka suns tik tiešām vēlas spēlēties un ka tādā veidā viņš gluži vienkārši par to paziņo, jo divu vienādu suņu pasaulē nav. Taču jāatceras, ka mērķtiecīgi padarīt suņa dzīvi nekomfortablu un nemierīgu, lai tikai redzētu, kā suns no stresa grauž kādu saimnieka apģērba gabalu, nav pareizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!