Foto: DELFI

Jāņa Bordāna (JKP) vadītajās valdības veidošanas sarunās šobrīd ir iezīmējušies četri sadursmju punkti, kas rada šķēršļus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars.

Dzintars komentēja, ka valdības veidošanā nav jaunu pavērsienu, bet gan saasinājušās problēmas, kuras aktuālas bijušas jau līdz šim.

NA Saeimas frakcijas vadītājs teica, ka Bordāna vadītās sarunas ir pretrunīgas un haotiskas. Šobrīd iezīmējušies vismaz četri sadursmes punkti, kas rada šķēršļus.

"Pirmkārt, darba organizācija kopumā. Līdz ceturtdienai jādeleģē pārstāvji komisijām. Šis process vispār nav sākts," uzskaitījumu sāka Dzintars.

"Otrs ir komunikācijas jautājums. NA ir ļoti iecietīga un cenšas respektēt visas latviskās partijas. Taču ir skaidrs, ka nākamās valdības vadītājam jābūt labam psihologam un diplomātam. Lai nav tā, ka atšķirīgu viedokļu gadījumā uzreiz piesauc kriminālos grupējumus un šantažē," turpināja politiķis.

"Treškārt, diskusijas rada JKP izteiktā orientēšanās uz drošības reformām. Eksperti ir par to pauduši bažas. Gribam pārliecinošāku argumentāciju," norādīja Dzintars.

"Kā arī vakar nāca gaismā tas, ka partijas ir ieguvušas rezultātus vēlētājiem solot to, ko nemaz nevar izpildīt. Varbūt NA pieticība maksāja mums pārstāvniecību parlamentā, bet varam izpildīt vairumu solījumu," teica Dzintars, norādot uz Ministru prezidenta darba plāna fiskāli ietilpīgajiem solījumiem.

"Nesakām, ka ir strupceļš, bet ceļš ir šaurs. Gribu atturēties no prognozēm par iespējām izveidot valdību," rezumēja Dzintars, piebilstot, ka viņam labāk patiktu sešu partiju koalīcija, kur darbotos arī Zaļo un zemnieku savienība.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka jau šajā trešdienā Valsts prezidenta nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Bordāns varētu sabiedrību plašāk iepazīstināt ar potenciālās valdības sastāvu, pieļāva pats politiķis.

Tāpat vēstīts, ka Valsts prezidents Vējonis pēc tikšanās ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!", JKP un partijas "KPV LV" premjera amata kandidātiem 7. novembrī nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu JKP šim amatam nominētajam Bordānam.

Jau īsi pēc Vējoņa paziņojuma sākās valdības veidošanas sarunas. JKP tikās ar visiem četriem politiskajiem spēkiem, kuri tiek uzskatīti par potenciālajiem sadarbības partneriem.

Ja līdz 21. novembrim (ieskaitot) netiks panākta vienošanās par jauno valdību, Valsts prezidents atsauks 7. novembra rīkojumu "Par Ministru kabinetu" un aicinās Bordāna vietā citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!